Razdelili 26 poslanskih stanovanj

Državni zbor razpolaga s 49 službenimi stanovanji. Najemnina za 66 kvadratnih metrov znaša 300 evrov.

Objavljeno
04. september 2014 18.11
Poslanska stanovanja na Kotnikovi ulici
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič
Ljubljana − Državni zbor razpolaga s 49 službenimi stanovanji in od tega jih je danes mandatno-volilna komisija (MVK) 26 dodelila poslancem: 18 novoizvoljenim in osem novim-starim, ki so zaprosili zanje. Sklep o dodelitvi stanovanj je bil potrjen brez glasu proti.

Poslanec Franc Jurša (Desus) je ob tem predlagal, da bi stanovanja prilagodili potrebam poslancev, ki so začasno v Ljubljani. Večina stanovanj, večjih od 60 kvadratov, je namreč praznih, zato bi morali sistem stanovanj preurediti, da bi bil bolj gospodaren. Z njim se je strinjal Jani Möderndorfer (Zaab), ki meni, da bi bilo na dolgi rok ta stanovanja ceneje prodati, poslanci pa bi prejeli neko nadomestilo in si najeli stanovanje po svojih željah.

Za službeno stanovanje lahko zaprosijo poslanci, ki domujejo več kot 60 kilometrov stran od DZ, in v primeru, da na tej razdalji stanuje njihov zakonec ali zunajzakonski partner.

Skupna vsota najemnine in obrabnine za poslansko stanovanje v velikosti 19,44 kvadratna metra znaša 90 evrov, za stanovanje v velikosti 66 kvadratnih metrov pa 300 evrov.

Eden od možnih razlogov za nezasedenost poslanskih stanovanj kljub zelo nizki ceni je povračilo potnih stroškov za prevoz na delo in z dela. Zneski povračil za poslance, ki se na delo vozijo od doma, pa se gibljejo precej visoko. Po podatkih za mesec julij 2013 je rekorder poslanec Peter Oder (PS), ki je prejel 390 evrov, Mirjam Bon Klanjšček (prej PS, danes Zaab) je prejela 375 evrov, Jakob Presečnik (SLS) pa 360 evrov.