Vlada prekinila obravnavo financiranja zasebnih osnovnih šol

Vlada zaradi koalicijske neenotnosti še ne bo odločala o financiranju zasebnih osnovnih šol.

Objavljeno
16. februar 2017 14.17
tre*Waldorfska šola
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana − Vlada je prekinila obravnavo predloga novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ker predlog še ni koalicijsko usklajen. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je na vprašanje, ali bodo vztrajali pri obstoječem predlogu, le da bo ta nekoliko spremenjen, odvrnila, da je »ustavna odločba povedala svoje«.

Kot je pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, v predlagani noveli sledijo tej odločbi, hkrati pa dodajajo področje razmejevanja javne veljavnosti programov oziroma izpolnjevanja pogojev zanje. O tem, da se koalicijska nesoglasja pojavljajo ravno okoli bistvene rešitve predloga, torej okoli deleža financiranja zasebnih osnovnih šol, pa je ministrica povedala le, da je to koalicijska tema. »Treba jo je usklajevati naprej,« je dodala.

Koalicijski partnerji namreč na dopoldanskem usklajevanju niso zgladili razhajanj glede predloga novele. V SMC so vsebini predloga naklonjeni, medtem ko mu v Desusu in SD nasprotujejo. Ocenjujejo namreč, da so zasebne osnovne šole financirane v zadostni meri.

Namen predloga novele je uresničitev ustavne odločbe glede financiranja javnih programov v zasebnih osnovnih šolah iz leta 2014. Država bi zasebnim osnovnim šolam, ki izvajajo javno veljavne programe, za izvedbo obveznega javnega programa tako zagotovila sto odstotkov sredstev. Manjše financiranje pa novela določa, ko gre za financiranje razširjenega javnega programa, kot je jutranje varstvo, podaljšano bivanje, dopolnilni in dodatni pouk. Država bi ga financirala v višini 85 odstotkov sredstev, ki jih zagotavlja za izvajanje razširjenega programa javne šole.