Različne poti držav do poroke za vse

Na Irskem do izenačitve pravic na referendumu, v Franciji v parlamentu, v ZDA na vrhovnem sodišču.

Objavljeno
14. december 2015 18.46
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana - Enaidvajset držav na svetu je doslej povsem izenačilo pravice istospolnih parov s partnerstvi moškega in ženske - da lahko sklenejo zakonsko zvezo in večinoma tudi posvojijo otroke. Poti do te enakopravnosti so bile različne in tudi različno dolge.

»Ogromno je bilo debate, kar 500 amandmajev je bilo vloženih na prvotni predlog, o 163 med njimi je parlament celo razpravljal,« je o tem, kako je francoski parlament maja 2013 sprejel zakon, ki je poroko definiral kot zvezo med dvema človekoma različnega ali istega spola, pojasnil Pierre-Francois Mourier, francoski veleposlanik v Sloveniji, na okrogli mizi z naslovom Tri različne poti do enakopravnosti zakonske zveze: Francija, Irska in Združene države Amerike. Razpravo, ki ni del predreferendumske kampanje, so organizirali pri Slovenskem sociološkem društvu. Vsi udeleženci pogovora so tudi večkrat poudarili, da se nikakor ne opredeljujejo do referenduma o ZZZDR, ki bo prihodnjo nedeljo.

Uveljavljeno v parlamentu

Po besedah Pierre-Francoisa Mouriera se je v enem letu po sprejetju zakona - ki ga je predsednik Hollande napovedoval že med svojo volilno kampanjo - poročilo približno 7000 istospolnih parov, to je dobre tri odstotke vseh zakonskih zvez, sklenjenih v državi v tem obdobju. Obravnavo zakona so spremljale številne demonstracije in peticije, pod katere se je podpisalo 700.000 volivcev, vendar je vlada vztrajala pri svojem načrtu. »Dve leti kasneje je vse normalno. Nekateri politiki sicer napovedujejo, da bodo vse vrnili nazaj, če pridejo na oblast, a je vtis, da jim volivci ne sledijo. Po nekateri anketah zdaj 70 odstotkov ljudi podpira zakon, kar je veliko več kot tedaj, ko so ga sprejemali, 53 odstotkov pa se strinja s posvojitvami,« je opisal Pierre-Francois Mourier. Kot povsod drugod je bilo tudi v Franciji pomembno vprašanje skrbi za otroke, češ da potrebujejo očeta in mamo. Ob tem, da več kot štiri milijone otrok v državi odrašča s samo enim od staršev, velika večina le z mamo.

Tri petine na referendumu

Na Irskem so »poročno enakost« izglasovali maja letos na referendumu, z 62 odstotki glasova za, ob skoraj 61-odstotni volilni udeležbi. »Večina kampanje je bila spoštljiva in strpna. Gre za enakost, da so ljudje, ki se ljubijo, lahko skupaj na enak način ne glede na spolno usmerjenost. To je spoštovanje drugačnosti,« je razmišljal Sean O'Regan, irski veleposlanik v Sloveniji, in poudaril, da je to tudi posledica 13 let sprememb v družbi, od vstopa v EU. V kampanji, kjer so se zelo izpostavile nekatere znane osebnosti, je bilo veliko govora o otrocih - a te so že doslej smeli posvojiti tudi istospolno usmerjeni ljudje, vendar zgolj kot posamezniki, ne pa v paru. Razvila se je tudi živahna debata, kaj je družina, s tem, da po nekaterih podatkih na Irskem skoraj tretjina mladoletnikov živi z enim staršem. Na zmanjšan vpliv Cerkve med volivci pa so vplivali številni škandali v zadnjih letih, od pedofilije, razkritja skritih otrok in družin duhovnikov do sodnih postopkov zaradi finančnih mahinacij.

Po odločitvi vrhovnega sodišča

V ZDA je vrhovno sodišče junija letos poroko razglasilo¬ za ustavno pravico, ki velja tudi za istospolne pare. Doslej je možnost, da zakonsko zvezo skleneta dve ženski ali dva moška, uzakonilo 36 zveznih držav, 19 jih je to storilo letos. »Pot do tega je bila zelo dolga in se je začela že konec 60. let,« je povedal Brent Hartley, ameriški veleposlanik v Sloveniji. Po njegovih besedah je imela pomembno vlogo pri spremembi načina razmišljanja od devetdesetih let naprej, zlasti med predstavniki srednjega razreda, vojska. Leta 1994 so uzakonili načelo Don't ask, don't tell , po katerem je spolna usmerjenost vojakov njihova zasebna zadeva; do tedaj so homoseksualce odpuščali oziroma jih niso sprejemali v vojsko.

Ob epidemiji hiva in aidsa se je LGBT-skupnost v ZDA postavila za pravice do zdravljenja, raziskav, nekoliko ironično pa se sliši, da sta zakonca Reagan pripomogla k bolj človečni obravnavi. Konservativni predsednik, ki je glasno zagovarjal družinske vrednote, je s sočutjem in simpatijami do svojega nekdanjega igralskega kolega Rocka Hudsona, ki je umrl za aidsom, ustvaril preboj v miselnosti mnogih. Od leta 2000 se je, po Hartleyjevih besedah, javno mnenje vse bolj nagibalo k enakosti, leta 2004 pa je Massachusetts postala prva zvezna država, ki je uzakonila poroko za vse. Tam se je med drugimi s svojo partnerko poročila hči Dicka Cheneyja, podpredsednika v mandatu republikanca Georgea Busha. »Vprašanje je v ZDA še vedno kontroverzno, vrhovno sodišče je odločilo z minimalno večino pet proti štiri, mnogi še vedno izražajo pomisleke glede moralnosti in verskih prepričanj,« je dejal Hartley.