Razmere v PS napete, Janković gre v predsedniški boj

Janković - pravijo naši viri - ne verjame, da bi koalicijske partnerice zaradi njegovega prevzema stranke izstopile iz vlade.

Objavljeno
01. oktober 2013 21.19
lvu sojenje
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – Poslanci PS, ki so bili v ponedeljek zvečer na večerji z Zoranom Jankovićem, so bili danes prepričani: ustanovitelj stranke bo jutri sporočil, da daje soglasje h kandidaturi za predsednika stranke. To pomeni, da gresta Janković in Bratuškova v odprt predsedniški spopad.

Zanimivo je, da se je srečanja z Jankovićem udeležilo kar 23 od 27 poslancev in dva ministra, Roman Jakič in Stanko Stepišnik, čeprav Alenke Bratušek ni bilo in tudi ni bila povabljena.

Uradnih izjav o tem, kaj se je dogajalo, je malo. Po neuradnih informacijah pa je Janković poslancem potrdil, da resno razmišlja o kandidaturi in je bil spet zelo kritičen do vlade Alenke Bratušek. Ta naj bi zapravila podporo, ki jo je stranka imela na volitvah, predvsem pa seveda ljubljanskega župana jezi, ker ne more vplivati na njene odločitve.

Del poslancev ga je poskušal prepričati, naj vendarle ne vstopi v predsedniško tekmo, saj bi to povzročilo velike politične pretrese v stranki, vladni koaliciji in državi. Toda Janković – pravijo naši viri – ne verjame, da bi koalicijske partnerice zaradi njegovega prevzema stranke izstopile iz vlade. Prepričan je še, da bi bila PS pod njegovim vodstvom spet uspešna na volitvah.

Janković je poslancem vendarle obljubil, da si bo vzel dan za premislek in je že napovedano tiskovno konferenco preložil na jutri. Tisti, ki še verjamejo v kompromis, so upali, da se bosta Janković in Bratuškova še enkrat sestala, a se to ni zgodilo.

Premierka je popoldne odpotovala na uradni obisk v Srbijo, pred tem pa se je srečala z ožjim vodstvom stranke, Janijem Möderendorferjem, Mašo Kociper, Robertom Golobom, Romanom Jakičem in Tino Komel. Izkupiček »kriznega« sestanka ni znan, vendar so neuradne informacije, ki prihajajo iz stranke, črnoglede.

Bratuškova v tekmi z Jankovićem v stranki, ki jo je sam ustanovil, ne more zmagati, vrnitev ljubljanskega župana – kot so nam danes spet potrdili v vladnih strankah – pa bi zagotovo privedla do razpada koalicije in torej predčasnih volitev.