Rebalans: izobraževanju 10 milijonov manj, učna pomoč ostaja

Natančnen razrez varčevanja po posameznih postavkah še ni pripravljen. Vprašljiva ostaja šola v naravi.

Objavljeno
29. januar 2015 15.34
Posodobljeno
29. januar 2015 15.34
rsi*ucenci
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Rebalans državnega proračuna, ki ga je danes potrdila vlada, na ministrstvu za izobraževanje predvideva 10 milijonov evrov prihrankov, je pojasnil finančni minister Dušan Mramor.

Kje bo ministrstvo varčevalo, še ni znano. Je pa ministrica Stanka Setnikar Cankar povedala, da bo denar zagotovljen za učno pomoč in odpravo plačnih nesorazmerij.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je v izjavi novinarjem po seji vlade priznala, da so bile prvotne številke za varčevanje mnogo večje. Sedaj kaže, da vendarle ne bo tako hudo. Ministrica zagotavlja, da bodo pridobili sredstva za vse zakonske obveznosti.

Financiranje učne pomoči otrokom in mladostnikom je po njenih besedah prioriteta, kateri bo vlada namenila dodatna sredstva. Napoved ukinitve financiranja dodatne učne pomoči je namreč tudi v strokovni javnosti dvignila precej prahu.

Ministrica je danes še pojasnila, da so za sredstva na področju izobraževanja za zdaj usklajeni, odprta vprašanja pa bodo verjetno uspeli zapreti tako, da ne bodo posegali v obstoječe pravice. Financiranje šole v naravi je po njenih besedah eno od odprtih vprašanj, o katerem se bodo pogovarjali zlasti z izvajalci.

Natančen razrez varčevanja po posameznih postavkah na ministrstvu za izobraževanje sicer še pripravljajo.

Z dejstvom, da je denar za učno pomoč zagotovljen, so zadovoljni tudi v SD, kjer so svarili pred napovedanim varčevanjem v šolstvu. Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi za medije po srečanju s predsednico Zaab Alenko Bratušek pojasnil, da bodo imela ministrstva možnost, da se sama odločijo, ali bodo bolj varčevala pri materialnih stroških ali pri njihovi organiziranosti. Bi bilo pa napačno, če bi se skušalo varčevati pri pomoči otrokom. »Tudi šolsko ministrstvo je zadosti veliko, da lahko rezerve najde nekje drugje,« je povedal Židan.