Rebalans proračuna za 2014 potreben čim prej

Vlada: Zaradi izpada dohodkov in ker strukturni ukrepi niso več možni, je rešitev le v krčenju porabe ministrstev.

Objavljeno
06. oktober 2014 19.20
SLOVENIJA,LJUBLJANA,09.03.2013.ZARADI PROTESTOV V LJUBLJANI.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Brdo pri Kranju – »Vlada bo v čim krajšem času pripravila rebalans državnega proračuna za letos,« je po posvetu vlade povedal premier Miro Cerar. To bo nujno zaradi izpada nekaterih prihodkov in prenizko načrtovanih odhodkov za obresti in pokojninske transferje.

Razlogi za rebalans so tako na prihodkovni kot na odhodkovni strani letošnjega proračuna. Kar zadeva prihodkovno stran, je Miro Cerar omenil »izpad nepremičninskega davka, prejeli smo tudi nižja sredstva iz proračuna EU, a imeli smo tudi več pobranega dedeveja in višje prihodke od premoženja (zlasti koncesije mobilnih operaterjev).« Na strani letošnjih odhodkov pa so bili prenizko načrtovani odhodki za obresti in tekoči transferji v pokojninsko blagajno, nižji so bili tudi odhodki iz naslova evropskih sredstev. »Pri tem želim poudariti, da letos niso več možni strukturni ukrepi, zato je treba iskati prihranke po ministrstvih, s krčenjem porabe,« je skorajšnje reze napovedal premier, ki na novinarska vprašanja ni želel odgovarjati.

»Položaj za 2015 zelo zahteven«

Vlada bo morala seveda pripraviti tudi rebalans proračuna za prihodnje leto, pri katerem bo že morala upoštevati zahtevo po znižanju presežnega proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke BDP (dobra milijarda evrov). »Kar zadeva državni proračun za leto 2015, je položaj zelo zahteven,« je še pribil premier. Vlada je namreč »ugotovila, da v proračunu za leto 2015 obstajajo večja odstopanja med veljavnim proračunom in zavezami iz programa stabilnosti, zato je opredelila usmeritve glede ukrepov, ki bodo privedli do takega razmerja proračunskih prihodkov in odhodkov, da bomo lahko izpolnili zaveze, ki so bile glede proračuna in javnih financ dane EU.

»Z ukrepi za proračun 2015 moramo doseči ciljne ravni primanjkljaja v čim krajšem roku, zato moramo te ukrepe čim prej sprejeti.«

Obisk inšpekcije iz Bruslja

Premier Cerar tako pravi, da mora biti spremenjena zakonodaja, ki bo omogočila ukrepe za doseganje ciljnega primanjkljaja sprejeta do 1. januarja 2015, potem pa bo v januarju ali februarju 2015 sprejet še spremenjeni proračun za prihodnje leto. Vlada ob tem napoveduje tudi ustanovitev posebne operativne skupine, ki bo ocenjevala in potrjevala projekte financiranja iz evropskih sredstev in državnega proračuna.

Rebalans proračuna 2014 bo prvi politični test za koalicijo, ki jo kmalu čaka tudi evropski test: Slovenijo bo 15. oktobra, obiskala misija evropske komisije, ki bo preverila, kako odpravljamo srednjeročna makroekonomska neravnovesja.