Referendum o arhivih bo 8. junija

Ustavno sodiše razveljavilo zahtevo SDS, da bi odlok o referendumu razveljavili.

Objavljeno
08. maj 2014 15.13
Posodobljeno
08. maj 2014 15.13
Pi. K., Delo.si, Majda Vukelić, notranja politika
Pi. K., Delo.si, Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana - Ustavno sodišče je na današnji seji zavrnilo zahtevo za razveljavitev odloka o referendumu o arhivski noveli. Referendum bo tako lahko potekal 8. junija. 

Ustavno sodišče je na današnji seji soglasno odločilo, da je pobuda zavrnjena, ker ne odpira pomembnih ustavnopravnih vprašanj. 

»Današnja odločitev pomeni, da bodo stroški za referendum višji kot bi bili, če bi referendum potekal hkrati s predčasnimi volitvami ali pa lokalnimi volitvami,« je dejala pobudnica zahteve v imenu SDS Eva Irgl in volivce pozvala naj se referenduma udeležijo v čim večjem številu.

Zahtevo je konec aprila vložila stranka SDS. Irglova je ustavnemu sodišču predlagala, do dokončne odločitve zadrži izvajanje odloka ter s tem potek rokov za opravila, za dan izvedbe pa določi dan, ko bodo potekale lokalne volitve.

SDS si je več čas prizadevala, da bi referendum o arhivi, katerega predlagatelji so, potekal istočasno z evropskimi volitvami ali z jesenskimi lokalnimi volitvami. Kot so argumentirali, bi takrat na volišča prišlo več volivcev, istočasna izvedba, pa da bi pomenila finančni prihranek. Na drugi strani je koalicija poudarjala, da bi istočasna izvedba mešala izvajanje volilne in referendumske kampanje.

Državni zbor je za dan referenduma o arhivih določil 8. junij po tem, ko je ustavno sodišče v sodbi zapisalo, da je 4. maj neprimeren datum za njegovo izvedbo.

Ustavno sodišče je takrat v obrazložitvi zapisalo, da »določitev dni predčasnega glasovanja v času praznikov in počitnic in dneva glasovanja takoj za njimi pa sama po sebi otežuje in ovira učinkovito uresničevanje pravice glasovanja na referendumu.«

Referendumska kampanja pred glasovanjem na referendumu se bo tako začela v petek. Da bo organiziralo volilno kampanjo, je pri državni volilni komisiji napovedalo šest organizatorjev: SDS, PS, vladni urad za komuniciranje, Krščanski socialisti Slovenije (KSS), Društvo Davkoplačevalci se ne damo in Stranka mladih - Zeleni Evrope. Vlada, ki opravlja tekoče posle, je ravno danes uradu za komuniciranje za referendumsko kampanjo s prerazporeditvijo sredstev namenila 5000 evrov.

V volilni kampanji se morajo njeni organizatorji držati pravil, ki jih določa zakonodaja. Med drugim morajo odpreti posebne transakcijske račune, prek katerih morajo potekati vse finančne transakcije, povezane z volilno kampanjo.