Rekonstrukcija vlade: možna, a po zaupnici

Ministrske menjave: Vlada v sedanji kadrovski sestavi bi težko dočakala konec mandata. Najmanj dve interpelaciji.

Objavljeno
05. november 2013 21.46
Tanja Starič, Anže Božič
Tanja Starič, Anže Božič

Ljubljana – »Če je bilo karkoli narobe, bo minister odgovarjal, a kot kaže, ni bilo,« je predsednica vlade Alenka Bratušek pred dnevi odgovorila na vprašanje, kakšna bo usoda ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika. Toda koalicijske partnerice napovedujejo, da se bodo o tem še pogovorili.

Lukšič in Virant: Primer ministra Stepišnika nehigieničen

Spomnimo: podjetje Emo Orodjarna, katere 40-odstotni lastnik je prek družbe Corda Orodjarna gospodarski minister Stanko Stepišnik, je uspešno kandidiralo na razpisu prav tega ministrstva za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov Smer+. Podjetje bo tako v dveh letih prejelo skupno 348.500 evrov. Minister Stepišnik je zagotovil, da se je iz vseh postopkov izločil, protikorupcijska komisija (KPK) pa je nato potrdila, da po zakonu ministrovo podjetje v tem primeru lahko kandidira na takšnih razpisih.

Obeta se razčiščevanje

Na mnenje KPK se zdaj sklicuje tudi Bratuškova, ki sicer pravi, da zadeve sama ni preverjala. SLS, ki zahteva ministrov odstop, pa je premierka spomnila, da je bil prav na predlog te stranke spremenjen zakon, ki zdaj omogoča sodelovanje ministrovega podjetja na razpisih.

Odziv Bratuškove kaže, da se Stanku Stepišniku, ki je član PS, spada pa v krog ljudi blizu Zoranu Jankoviću, ministrski položaj ne maje.

Vendar pa bodo ta primer v koaliciji očitno še razčiščevali, verjetno po končanem glasovanju o zaupnici, ki bo prihodnji teden. »To je, če se izrazim diplomatsko, zelo zoprna stvar. Če bi malo zaostril, bi rekel, da je nehigienska,« je bil pred dnevi znova oster predsednik SD Igor Lukšič. Tudi Gregor Virant (DL) pravi, da »najbolj higienično to ni«. Lukšič je ocenil, da je primer podoben zapletom z Gašparjem Mišičem: »Zoprno je, ker se to dogaja v vladi, ki poskuša graditi zahtevnejše kriterije.« V SD zato menijo, da »se bodo o tem pogovorili in ta proces ustavili«.

Rekonstrukcija vlade: možna, a po zaupnici

»Če z ministrom ne bom zadovoljna, ne bo več minister.« Tako predsednica vlade Alenka Bratušek vedno odgovarja na vprašanja, ali bo zamenjala katerega od ministrov svoje vlade. Toda rekonstrukcija bi bila v prvi vrsti odvisna od razmer v koaliciji.

Vprašanje, ali bi Bratuškova lahko zamenjala nekaj članov svoje ekipe, se je vrnilo po razkritju, da je podjetje v delni lasti ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika dobilo denar na razpisu tega istega ministrstva. Primer je v koalicijskih strankah vzbudil precej nelagodja. »Zoprno je, ker se to dogaja znotraj iste stranke in iste vlade, kjer poskušamo graditi zahtevnejše kriterije in višje standarde politične higiene,« je to zadrego opisal predsednik SD Igor Lukšič.

Menjave in PS

Vprašanje morebitne rekonstrukcije bi koalicija lahko postavila na dnevni red šele po glasovanju o zaupnici prihodnji teden. To je namreč politično zahtevna operacija. Minister Stepišnik velja za »Jankovićevega človeka«, zato bi njegov odhod povzročil nove pretrese v poslanski skupini PS. Ta je bila na hudi prizkušnji pred kratkim, ko je svojo kandidaturo za predsednika PS napovedal Zoran Janković. Bratuškova bo zato zagotovo zelo previdna pri odločitvah, ki bi zamajale poslansko skupino in stranko. Še zlasti zato, ker bi morala najprej najti primernega kandidata za vodenje zahtevnega resorja.

Po drugi strani pa je prav Stepišnik prvi na neuradnem seznamu ministrov, ki niso izpolnili pričakovanj; predvsem zaradi neizpolnjenih obljub o gospodarski rasti.

Menjave in koalicija

Med ministri, ki bi bili lahko v paketu menjav, omenjajo še ministra za zdravje Tomaža Gantarja pa tudi za pravosodje Senka Pličaniča. Prvi zamuja z zdravstveno reformo, drugi pa ne dohaja drugega ministra iz kvote DL, notranjega ministra Gregorja Viranta.

Rekonstrukcija vlade bi bila možna, če bi vse stranke »žrtvovale« po enega člana. Toda zaradi napetih odnosov v koaliciji takšnega dogovora ni pričakovati. Še več; očitno imajo stranke precej različne sezname. Tako je predsednik SD Lukšič med ministre, zrele za »odstrel«, uvrstil finančnega ministra Uroša Čuferja, ki ima, poleg premierke, najpomembnejši in s tem najmočnejši položaj v vladi.

Interpelacija št. 1

Trdnost koalicije preizkušajo tudi opozicijske stranke, ki pa nimajo veliko možnosti, da bi spremenile sestavo vlade. Zaradi domnevno neupravičenega državnega poroštva pri nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke in razrešitve poslanca SDS Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja slabe banke v največji opozicijski stranki zahtevajo odstop finančnega ministra Uroša Čuferja. Ta je v osem strani dolgem odgovoru vse očitke zavrnil kot neutemeljene, koalicija pa je prejšnji teden njegove argumente podprla. To pomeni, da ima minister na glasovanju, ki bo sredi novembra, že zagotovljeno podporo.

Interpelacija št. 2

Predvidoma prihodnji teden bodo v NSi vložili še interpelacijo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta. Skupaj z SDS in SLS mu očitajo protiustavno ukinjanje občin, neustrezen dogovor o varčevanju v javnem sektorju in sum korupcije pri nakupu poceni letalskih vozovnic pri Adrii Airways ter zahtevajo njegovo razrešitev. Predsednik DL na očitke še ni odgovarjal, saj interpelacija še ni formalno vložena, tudi on pa bo brez težav ohranil svoj položaj.