Reuters: Tudi če Slovenija sprejme reforme, je lahko prepozno

»Zaradi strahu pred finančno pomočjo so si koalicija, sindikati in koalicija vse bližje.«

Objavljeno
20. september 2012 15.05
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Strah pred mednarodno finančno pomočjo, za katero bo morala Slovenija po nekaterih špekulacijah kmalu zaprositi, združuje vladajočo stran in sindikate v nekdanji komunistični Sloveniji, piše mednarodna novinarska agencija Reuters.

Slovenija mora kmalu sprejeti paket varčevalnih ukrepov, sicer bo naslednja v vrsti članic držav EU, ki so zaprosile za denarno pomoč.

Sindikati so se pripravljeni pogajati

Sindikati in vlada so za Reuters dejali, da so se pripravljeni pogajati o vladnih predlogih. Agencija poudarja, da so ti zelo podobni tistim, ki jih je predlagala prejšnja vlada in so jih ti isti sindikati zavrnili.

»Smo zmerni optimisti, kar zadeva možnosti sprejetja sporazuma v zvezi s pokojninsko reformo,« je za agencijo dejal Pavle Vrhovec iz Zveze svobodnih sindikatov. »Sodelovanje s to vlado je boljše kot s prejšnjo. Vlada in ministrstvo za delo prisluhneta našim mnenjem in jih poskušata upoštevati.«

Toda z močno zadolženimi bankami – večina je v državni lasti –, katerih dolg ocenjujejo na 6,4 milijarde evrov, je za Slovenijo kljub sprejetju reform lahko prepozno, navaja Reuters.

Agencija omenja tudi izjavo finančnega ministra Janeza Šušteršiča, da mora Slovenija zagotoviti do 4 milijarde evrov oziroma 11 odstotkov BDP v državnih obveznicah, da bi podprla svoj bančni sistem.

Finančne trge je sicer umirila ponudba Evropske centralne banke, da odkupi neomejeno število državnih obveznic držav, ki bodo sprejele potrebne reforme.

Tudi podpora opozicije

Reuters navaja, da imajo načrtovane reforme – pokojninska reforma, reforma trga dela, sanacija bančnega sistema in ustanovitev državnega holdinga – podporo tudi v opoziciji.

Pozitivna Slovenija je namreč v izjavi za javnost zapisala, da do sedaj predstavljene pokojninske reforme in reforme trga dela ne zavračajo, prav tako pa upajo, da bodo pogajanja, ki so v teku, uspela.

Predsednik SD Igor Lukšič pa je dejal, da bo stranka podprla vse, kar bo dobro za Slovenijo. »Želimo, da vlada upošteva vse, kar je že bilo narejeno in to dogradi.«

Agencija v nadaljevanju piše še o tem, da mora Slovenija nujno zmanjšati obseg javnega sektorja, v katerem so še vedno prisotne socialistične prakse iz nekdanje države.

Po vstopu Slovenije v Evropsko unijo je država doživljala gospodarski razcvet, predvsem na račun ugodnih posojil in izvoza.

Zaradi svetovne gospodarske krize se je življenjski standard precej poslabšal, brezposelnost je skoraj dvanajst odstotna, novih delovnih mest ni, položaj opisuje Reuters.