Revolucija 15o: gledališka enodejanka pred banko SKB

Protestniki so ob »ulični zabavi« na obeh bregovih Ljubljanice vzklikali »izginite packe, izginite politiki!«.

Objavljeno
04. november 2011 19.26
Posodobljeno
04. november 2011 19.40
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - Protestniki, ki pred Ljubljansko borzo vztrajajo že tri tedne, so danes v središču prestolnce pred sedežem SKB banke izvedli eno svojih najbolj teatralnih akcij do zdaj. Oblečeni v rumene »zaščitne obleke,« laboratorijske rokavice in modre dihalne zaščite so začeli s »postopkom izstradanja finančnega parazita«.

Direktna akcija, kot so jo poimenovali nasprotniki globalnega nebrzdanega kapitalizma, združeni v globalni revoluciji 15o, je bila izpeljana kot kratka gledališka enodejanka. Pred sedežem komercialne banke so se najprej pojavili »onemogli ranjenci«, ki jih je ob pomoči manjših pirotehničnih sredstev dušil »strupen dim« finančnih ustanov. Na pomoč so jim priskočili v rumene zaščitne obleke odeti kolegi, ki jim »finančni parazit« ni mogel
do živega in so »ranjence« na improviziranih reševalnih nosilih umaknili na varno. Za njimi so prišli še »čistilci« in v srebrnih kombinezonih zaustavili uhajanje dima ter zavarovali kontaminirano prizorišče.

Sledilo je javno branje pojasnila. »Nedavno se je v Cannesu odvilo srečanje skupine G20, ki združuje najbogatejše države, hitro vzpenjajoča se gospodarstva in Evropsko unijo. Vsi pompozni nagovori samooklicanih
vladarjev sveta niso mogli skriti, da se ne bo zgodilo nič, kar bi vodilo k edinemu možnemu izhodu iz krize, ki je drugačna, enakostna distribucija skupno ustvarjenega bogastva,« je ob bučnem aplavzu revolucionarjev 15o in
začudeno-zaskrbljenih pogledov varnostnikov po megafonu brala Danijela Tamše, ena izmed predstavnic gibanja, ki domenvno predstavlja 99 odstotkov ljudi.

»Podoben scenarij se napoveduje tudi na predčasnih volitvah v Sloveniji. Tako imenovani predstavniki gospodarstva iz panog, ki se ukvarjajo s proizvodnjo blaga, so začeli v javnosti uokvirjati predvolilno debato. Tako dobivamo favorite volitev, ki tekmujejo okrog neverjetne agende: treba je vzeti prekeriziranim proizvajalcem družbenega bogastva in dati finančnim trgom. Povečanje DDV, privatizacija in zmanjšanje obdavčitev za investicije postajajo edina volilna alternativa,« je opozorila Tamšetova.

Po akciji se je okoli 50 »ranjencev, rešiteljev, čistilcev« in njihovih somišljenikov odpravilo proti strogemu središču Ljubljane. Ob »ulični zabavi,« kot so jo poimenovali, so ob obeh bregovih Ljubljanice vzklikali gesla v slogu »ne bomo plačali vaše krize!« in »izginite packe«, izginite politiki!« in zraven delili letake.

Pohod, ki ga je bilo sicer preko spletne strani 15o možno vseskozi spremljati tudi v živo, je v vsakem trenutku mirno spremljalo najmanj pol ducata policistov.