Rezi v proračun pokopali rezervno policijsko enoto

Po besedah Karla Erjavca proračun zunanjemu ministrstvu jemlje dvajset odstotkov.

Objavljeno
19. september 2013 22.37
DESUS KONGRES
Anže Božič, Samanta Gomboc, notranja politika
Anže Božič, Samanta Gomboc, notranja politika

V Desusu so na današnjem vrhu stranke pričakovano potrdili predvideno ukinitev seniorske olajšave pri dohodnini. Gre za okoli 20 milijonov evrov »težak« ukrep, ki je nadomestil prej predviden rez v pokojninske dodatke, s katerim bi država privarčevala 90 milijonov evrov, a so mu v stranki Karla Erjavca ostro nasprotovali.

S tem ko so v Desusu prižgali še zadnjo zeleno luč, ni več ovir za potrditev proračuna 2014 v državnem zboru. Ta sicer posameznim ministrstvom glede na dosedanji proračun v povprečju jemlje med šestimi in sedmimi odstotki letnega proračuna, zunanjemu ministrstvu pa po besedah šefa Karla Erjavca kar slabih dvajset odstotkov.

To pomeni, da ministrstvo ne bo moglo poplačati za okoli 20 milijonov evrov članarin v mednarodnih organizacijah, za kar pa naj bi vlada našla alternativne vire. Na notranjem ministrstvu bo krčenje sredstev denimo pomenilo manj denarja za službeno opremo in vozni park policistov in ukinitev rezervnega sestava policije.

Proračunski rezi se bodo poznali tudi pri krčenju denarja za ceste, počasnejših sanacijah naravnih nesreč in nižjih investicijah v šolstvu. Izobraževalni minister Jernej Pikalo konkretnih številk po današnji seji vlade ni želel komentirati.

Neuradno pa smo izvedeli, da proračun njegovega ministrstva vendarle ne bo okleščen za 80 milijonov evrov, kot je bilo sprva slišati. Dekan ekonomske fakultete Dušan Mramor ocenjuje, da vlada s sprejetim proračunom ne želi vznemirjati javnosti. »Negotovost namreč zmanjšuje domače povpraševanje, to pa je tisto, kar lahko generira rast,« meni.