Ronny Abraham odstopil kot arbiter

Trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj, zato zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih, so sporočili iz Haaga.

Objavljeno
05. avgust 2015 15.07
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Haag − Ronny Abraham, ki ga je imenovala Slovenija, je odstopil kot arbiter arbitražnega sodišča med Slovenijo in Hrvaško, je danes sporočilo Stalno arbitražno sodišče v Haagu. Slovenija mora zdaj v 15 dneh imenovati njegovega naslednika. Hrvaški mediji o odstopu slovenskega arbitra že poročajo.

Iz kabineta predsednika vlade so v izjavi za javnost zapisali, da odstop Ronnya Abrahama z mesta arbitra v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško obžalujejo, razlogov zanj pa ne razumejo. »Menimo, da mora sodišče nadaljevati z delom, saj ne bi smelo dopustiti, da lahko samovoljni in enostranski izhod Hrvaške zaustavi cel postopek. To bi bilo v nasprotju s temeljnimi načeli arbitraže,« so zapisali in izrazili upanje, da bo sodišče v polni sestavi kmalu nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo, v skladu z arbitražnim sporazumom. Slovenija bo v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra.

V SD so prepričani, da se zavezi obeh držav o Arbitražnem sporazumu ni mogoče enostransko odreči, zato pričakujejo, da bo nov arbitražni sodnik imenovan ter da bo Arbitražno sodišče zaključilo svoje delo.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki je imenovanje arbitra pred dnevi označil za zmago slovenske diplomacije, za zdaj odstopa ne komentira.

Odzivi iz opozicije

V SDS so se na Abrahamov odstop odzvali z več zapisi na twitterju, kjer so na strankinem profilu spomnili na Erjavčevo izjavo, v kateri je imenovanje Abrahama označil za veliko zmago slovenske diplomacije.

Izjavo so v SDS pospremili s komentarjem: »Kratko je trajala.« Predstavnik SDS za odnose z javnostmi Miro Petek pa je na twitterju zapisal, da nam je Abraham naredil še dodatno škodo, in še vprašal, kje so zdaj s komentarji vsi tisti, ki so ga te dni kovali v zvezde.

Predsednik SDS Janez Janša pa je v enem od svojih objav na Twitterju premierju Cerarju sporočil: »Čas je za odhod. Skrajni čas.«

V Zaab so navedli, da jih vlada pred imenovanjem arbitra ni seznanila s to odločitvijo in pri njej niso sodelovali. »Tudi zdaj je v rokah vlade, da reši nastali položaj in čim prej predlaga novega sodnika,« je navedla predsednica Alenka Bratušek.

Po ocenah podpredsednika NSi Jožefa Horvata bi bilo smiselno, da bi na nujni zaprti seji odbora DZ za zunanjo politiko, ki jo bo tudi sklical, sočasno potekal še političen vrh oz. da bi na tej seji sodelovali vsi predsedniki parlamentarnih strank, so za STA sporočili iz NSi.

Situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj

Abraham je odstopno pismo arbitražnemu sodišču poslal v ponedeljek, 3. avgusta. V njem je zapisal, da je na imenovanje za arbitra privolil v upanju, »da bo to pomagalo pri vzpostavitvi zaupanja med strankama in v arbitražno sodišče in da se bo s tem proces normalno nadaljeval, s privolitvijo obeh strani«.

Ker pa je Hrvaška vmes obvestila arbitražno sodišče, da »ne more več sodelovati v procesu« arbitraže in da z 31. julijem končuje izpolnjevanje arbitražnega sporazuma, se je Abraham odločil, da trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj, zato zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih, je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo Stalno arbitražno sodišče, ki deluje kot registrar arbitražnega sodišča.

Slovenska vlada je Abrahama imenovala prejšnji torek, s čimer so po besedah premiera Mira Cerarja odstranili vse ovire, da lahko arbitražno sodišče nemoteno deluje naprej. Premier je tudi izrazil pričakovanje, da bo sodišče še naprej delovalo neodvisno in nepristransko ter sprejelo dokončno odločitev.

Poziv Sloveniji, da se odzove na hrvaško pismo

Kot arbitri sicer ostajajo predsednik Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe in Bruno Simma, ki sta jih Slovenija in Hrvaška imenovali skupaj, medtem ko ima vsaka pravico do imenovanja še po enega arbitra po lastni izbiri.

Sodišče je sicer Slovenijo še pozvalo, naj se odzove na hrvaško pismo sodišču o odstopu od arbitraže iz 31. julija, so še sporočili iz Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu.

Zunanje ministrstvo je danes izrazilo obžalovanje zaradi odstopa. Hkrati so sporočili, da je Slovenija danes tudi po diplomatski poti zavrnila predlog Hrvaške o enostranskem odstopu od arbitražnega sporazuma.

***

Potek afere Pirangate

Slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec je o podrobnostih z zaupnih razprav pri predsedniku sodišča Gilbertu Guillaumu obveščal slovensko zunanje ministrstvo oziroma agentko Simono Drenik, med drugim tudi o tem, da je Slovenija na morju dobila vse, kar je hotela, je 22. julija poročal hrvaški časopis Večernji list.

Po razkritju je sledila ofenziva hrvaške politike za ustavitev arbitražnega postopka, slovenska stran pa je bila ob novicah o objavljenih posnetkih prisluškovanja in izjavah hrvaških politikov zadržana. Objava posnetkov prisluškovanja bo imela dolgoročne posledice za obe državi na več ravneh, zatrjujejo analitiki. Prva se je že zgodila: arbitražni sodnik Sekolec in agentka Drenikova sta dan po objavi posnetkov odstopila.

Slovenija je kot kandidata za novega arbitra predlagala predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama.

V dosje smo zbrali prispevke, ki prikazujejo potek afere, pojasnjujejo in komentirajo njeno ozadje.