RTV Slovenija: Lombergar bo verjetno moral oditi

Po naših informacijah bo danes več znanega, kako se bo razpletla usoda direktorja TVS, ki od pomladi visi na nitki.

Objavljeno
08. september 2013 20.31
SLOVENIJA,LJUBLJANA,18.2.2013,RTV SLOVENIJA.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana – Jesen je tu, z njo pa tudi čas za odločitev o usodi direktorja Televizije Janeza Lombergarja. Stolček se mu je začel majati zaradi domnevno sporne porabe razvojnega denarja. Na to so programski svetniki opozarjali že pred poletjem.

Zato so svetniki generalnemu direktorju Marku Filliju naložili, da mora do septembra ugotoviti, kdo je za kršitve odgovoren, ter sprejeti ustrezne ukrepe. Še avgusta nam je Filli dejal, da mu je Lombergar zaradi sporne porabe razvojnega denarja izročil obsežno dokumentacijo z vsemi stroški vred, da jo bo preučil in sprejel odločitev. Kot smo neuradno izvedeli, bo generalni direktor najverjetneje začel postopke za njegovo razrešitev, če Lombergar ne bo odstopil sam. In prav danes naj bi se odločal o tem. Z razrešitvijo mora sicer prehodno soglašati programski svet – ta bo predvidoma 23. septembra.

Če bo Lombergar razrešen ali bo odstopil, bo moral Filli poiskati novega direktorja z razpisom in pred njegovim imenovanjem ponovno pridobiti soglasje programskega sveta. Kdo bi to lahko bil, je še stvar ugibanj. Kroži veliko imen, najpogosteje, da bi to mesto lahko zasedla Nataša Pirc Musar, ki se ji počasi izteka mandat informacijske pooblaščenke, pa tudi direktor STA Bojan Veselinovič.

Oktobra nova Tarča

Jesen za elektronske medije pomeni tudi začetek nove sezone. V programu nacionalne televizije ni več oddaje Pogledi. Ukinitev in dejstvo, da je bila nova oddaja, ki jo bo nadomestila, negotova, ni olajšalo položaja, v katerem se je znašel Lombergar. A zdaj je jasno: nova oddaja, prenovljena Tarča, bo prvič na sporedu 3. oktobra. Uro in pol dolgo oddajo bodo izmenjaje vodili Tanja Gobec, Slavko Bobovnik, Rosvita Pesek in Igor E. Bergant, urednici oddaje pa bosta Lidija Hren in Nataša Rijavec Bartha.

Eden izmed nekdanjih avtorjev oddaje Pogledi Bojan Traven pa odhaja na TV Slo 3. Podpisal je pogodbo do konca leta, odgovorna urednica tretjega programa Ljerka Bizilj pa nam je pojasnila, da je Traven nadomestil sodelavko, ki je odšla na porodniški dopust in je sodelovala pri projektu, za katerega so dobili evropska sredstva. Ukvarjal se bo predvidoma s prilagajanjem grafične podobe programa novi podobi TV Slovenija in poglabljanju vsebin, predvsem tistih, ki jih obravnava državni zbor.

Za 20 centov dražja RTV

Prispevek, ki ga državljani plačujemo RTV Slovenija, bo odslej malo višji. Ministrstvo za kulturo je namreč pripravilo spremembe zakona in njihov glavni namen je ponovna zakonska določitev višine prispevka. Novela tako določa višino prispevka na 12,95 evra (zdaj 12,75 evra), pa tudi to, da bo lahko vlada njegovo višino spremenila za največ deset odstotkov – če bodo za to obstajali utemeljeni ekonomski razlogi, torej ko se znesek povprečne mesečne neto plače zaposlenih v RS v zadnjih 12 mesecih spremeni za skupno deset ali več odstotkov.

Višina RTV-prispevka je zdaj določena v zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. To je po mnenju ministrstva za kulturo z vidika sistemske ureditve RTV in zagotovitve njegove finančne ter institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti neustrezna rešitev.