S tožbami nad sodnike in stečajne upravitelje

Napoved civilnih in kazenskih tožb, če se bo izkazalo oškodovanje proračuna.

Objavljeno
05. oktober 2012 22.11
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Če se bo v aferi sodniki-stečajni upravitelji, katere konca ni videti, izkazalo, da je bila v postopkih oškodovana tudi država kot upnica, potem bo vlada ukrepala. Državno pravobranilstvo s civilnimi tožbami, notranje ministrstvo s kazenskimi. Država je namreč državnemu pravobranilstvu naložila, naj ugotovi, ali je bil v insolvenčnih postopkih oškodovan proračun.

Tako je napovedal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, ki je danes razkril sklepe s četrtkove seje vlade. Minister je na vladi namreč poročal, kaj se dogaja v insolvenčnih postopkih, katerih morebitna spornost je posledica prijateljevanja med sodniki in stečajnimi upravitelji. Ponovil je, da se je njegovo ministrstvo po medijskem razkritju spornega prijateljevanja med sodniki in stečajnimi upravitelji odzvalo nemudoma in ustrezno. »Uporabil sem vse ukrepe, ki so na voljo, da bi ugotovili, ali so sodniki in stečajni upravitelji opravili svoje dolžnosti

Minister je povedal, da se je na dogodke odzval hitro in v skladu s svojimi pooblastili, enako pričakuje od sodstva, ki je samostojna veja oblasti, in zbornice stečajnih upraviteljev, ki ima javna pooblastila v disciplinskih postopkih. Ministrstvo bo pridobilo podatke za vse stečajne postopke za zadnjih dvajset let, tako o sodnikih in stečajnih upraviteljih, ki so v njih sodelovali, kot o višini stečajne mase.

Napovedal je tudi spremembe zakonodaje, zato da bodo postopki pregledni; takšen naj bi bil tudi način izbire stečajnega upravitelja in unovčenje stečajne mase. Upniki naj bi imeli večjo možnost vpogleda in nadzora nad delom upraviteljev, saj so najbolj zainteresirani za uspešnost postopka, ker gre za njihov denar.

Na potezi sodstvo in Zbornica stečajnih upraviteljev

Zdaj sta na potezi tudi sodstvo in Zbornica stečajnih upraviteljev. Sodna veja oblasti je samostojna in najbolj odgovorna za razmere v sodstvu in njegov ugled. »Svoje probleme mora reševati samostojno, predsedniki in direktorji sodišč pa naj sami proaktivno rešujejo probleme sodišč, ki jih vodijo,« je dejal Pličanič. Enaka pričakovanja ima do zbornice upraviteljev. »Ta ima javna pooblastila za odločanje o disciplinskih kršitvah stečajnih upraviteljev, v imenu javnega interesa mora v prihodnje učinkovito sankcionirati vse, ki kršijo pravila, in s tem zaščititi tiste upravitelje, ki delajo dobro in učinkovito.«

Dodatni ukrepi

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ki je napovedalo tudi zakonodajne posege, bo vzelo pod drobnogled še podatke o imenovanjih upraviteljev v postopkih insolventnosti za zadnjih dvajset let, torej za obdobje od leta 1992 do 2012, in o tem pripravilo dodatno analizo. Hkrati bo od sodišč pridobilo podatke o obsegu stečajnih mas za vsak stečajni postopek posebej in podatke o sodnikih, ki so v zadnjih dvajsetih letih vodili te stečaje. Iz podatkov, ki jih na ministrstvu že imajo, je razvidno, da so določeni sodniki od leta 2003 stečaje dodeljevali zgolj določenim stečajnim upraviteljem. Odstopanja, koliko zadev ima posamezen upravitelj, so izjemno velika in na ministrstvu pričakujejo, da za zadnja leta (od konca leta 2008), ko sodniki ne morejo več sami izbirati stečajnih upraviteljev, podatki ne bodo tako skrb vzbujajoči.