Samo karierni policist bo lahko generalni direktor policije

NPU postaja po besedah ministra Gorenaka elitni del kriminalistične policije. Vlada danes o novi policijski zakonodaji.

Objavljeno
19. september 2012 22.38
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – »V štirinajstih letih, odkar imamo generalnega direktorja policije, smo jih zamenjali sedem, ne glede na to, kaj je doslej politika zapisala v zakonodajo. Zato je ključno vprašanje, koliko bo lahko kdorkoli, ki se bo znašel na tem položaju, sledil stroki, pravu in pravičnosti.«

Tako je razmišljal predsednik Društva kriminalistov Slovenije Jaka Demšar po torkovi seji upravnega odbora društva, na kateri so razpravljali o predloženih spremembah policijske zakonodaje in jih bolj ali manj označili za korak naprej. Te bo po napovedih notranjega ministra Vinka Gorenaka danes obravnavala vlada, potem ko se je z nekaterimi zakonodajnimi novostmi na včerajšnji seji seznanil odbor za notranje zadeve.

NPU del kriminalistične policije

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je namesto dosedanjega enotnega zakona o policiji pripravilo dva. Prvi je zakon o organiziranosti in delu v policiji, drugi je zakon o nalogah in pooblastilih policije. V javnosti je bil doslej bolj problematiziran prvi zakon, predvsem zaradi treh spornih točk: novega postopka imenovanja in razrešitve generalnega direktorja policije, položaja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ter mandata komandirjev policijskih postaj in direktorjev policijskih uprav. To bi namreč – po nekaterih interpretacijah – lahko pomenilo večji vpliv politike na strokovno delo policije in celo ukinitev NPU.

Po usklajevanjih – tudi s sindikatoma policistov – je notranje ministrstvo v zvezi z omenjenimi točkami pripravilo naslednje rešitve:

• samo karierni policisti se bodo lahko potegovali za mesto generalnega direktorja policije; o primernosti kandidatov se bo izrekel uradniški svet; končna odločitev bo v rokah notranjega ministra; generalni direktor policije bo lahko razrešen v skladu z zakonom o javnih uslužbencih, ni več varovalk, kdaj se ga lahko odstavi;

• NPU postaja del kriminalistične policije, naloge mu določa generalni direktor policije, ki mu je tudi odgovoren;

• mandat komandirjev policijskih postaj in direktorjev policijskih uprav ne bo omejen na pet let z možnostjo ponovne izvolitve, kar je bil prvotni predlog MNZ.