Šarec prvi zbral dovolj podpisov za predsedniško kandidaturo

Iz večine parlamentarnih strank svoje odločitve glede lastnih kandidatov ali podpore drugim še niso sporočili.

Objavljeno
31. avgust 2017 12.21
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Kamniški župan Marjan Šarec je zbral dovolj podpisov za vložitev kandidature na oktobrskih predsedniških volitvah, je potrdil za Slovensko tiskovno agencijo. Ker bo kandidiral s podporo Liste Marjana Šarca - Naprej Kamnik, potrebuje 3000 podpisov državljanov. Ima jih že več kot 3000, a bo z njihovim zbiranjem v teh dneh še nadaljeval, je pojasnil.

Šarec podpise zbira na stojnicah pred upravnimi enotami v več krajih po Sloveniji, informacijo o dovolj zbranih podpisih pa je sprva sporočil na družbenem omrežju facebook. »Ljubljana, prihajamo!« je ob tem zapisal kot napoved vložitve kandidature, ki jo bo vložil kmalu.

Šarec je tako prvi od potencialnih kandidatov, ki je zbral dovolj podpisov državljanov za predsedniško kandidaturo. Sicer nekateri, ki želijo kandidirati, podpise že zbirajo oziroma bodo z zbiranjem začeli v prihodnjih dneh. Med njimi je tudi aktualni predsednik republike Borut Pahor, ki želi na volitvah nastopiti kot neodvisni kandidat in tako potrebuje 5000 podpisov, pa je danes za podporo že zaprosil stranko SD, ki je njegovo kandidaturo za vnovičen mandat tudi podprla. Podpise med drugim zbirata tudi veleposlanik v Skopju Milan Jazbec ter pesnik, dramatik, režiser in igralec Andrej Rozman - Roza.

Medtem iz večine parlamentarnih strank svoje odločitve glede lastnih kandidatov ali podpore drugim še niso sporočili. V NSi so naznanili, da bo njihova predsednica Ljudmila Novak na volitvah nastopila kot kandidatka stranke s podpisi poslancev, zato podpisov državljanov ne potrebuje. Potrebujejo pa jih kandidati zunajparlamentarnih strank in neodvisni kandidati.