Saša Tabaković na poti v parlament

SMC predstavila igralca, ki se kot politik pridružuje Tomićevi, Pernetu, Rožeju, Mrzeljevi.

Objavljeno
06. julij 2015 21.18
Saša Tabaković igralec SNG Drame v Ljubljani 31.3.2014.
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Svojega novega poslanca Saša Tabakovića je danes predstavila SMC. Tabakoviću bo Državna volilna komisija sedež ponudila v četrtek, ko se bo državni zbor seznanil s tem, da je bila dosedanja poslanka SMC Margareta Guček Zakošek junija izvoljena za državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu. 

Ne bo prevzel Dobovškovega sedeža

Tabaković je na predstavitvi, kjer je bil skupaj z Guček Zakoškovo, povedal, da bo kot poslanec član več odborov, poleg kulture namerava biti tudi, denimo, član odbora za peticije in človekove pravice. Je pa zanikal, da bi kandidiral za položaj podpredsednika odbora za peticije, ki ga zdaj za največjo stranko v DZ še zaseda Bojan Dobovšek. Ta je iz poslanske skupine SMC izstopil prejšnji teden.

Generalni sekretar stranke Erik Kopač je dejal, da to ne pomeni, da bo Dobovšek ostal na tej funkciji. SMC bo za podpredsendika odbora za peticije predlagala svojega kandidata, je napovedal Kopač, vendar ni razkril, kdo to bo.

Mirovanje službe v SNG Drama

V času, ko bom poslanec, mi bo delovno mesto v SNG Drama mirovalo, je povedal Tabaković in dodal, da ga je ravnatelj prosil, če bi lahko stare predstave iz prejšnjih sezon lahko še odigral. Če bi te vloge prevzeli novi igralci, bi bilo to namreč veliko finančno breme, je Tabaković pojasnil, da bo morda zaprosil za dovoljenje, da bi petinsko ob poslanskem delu opravljal še delo v gledališču. Novih vlog pa, ker se bo povsem posvetil poslanskemu delu, ne namerava delati, je dejal.

V stranko je, kot je povedal, vstopil na ustanovnem kongresu pred letom in je z doseženim v zadnjem letu zadovoljen. O Dobovšku je dejal: »Ta zgodba je zgodba, ki je ta trenutek mogoče že preteklost, v to se ne vpletam.« Podobno je ocenil tudi Kopač: »Kar se tiče Bojana, je zgodba končana. Tu ni kaj dodati.« Kopač je povedal še, da SMC ne zanimajo zgodbe o pristopih poslancev iz drugih strank k njim, če bo med 35 poslanci SMC nastala še kakšna sprememba, pa bo pokazal čas, je dejal.

Zares trojček leta 2008

Tabaković bo v tem mandatu že drugi znani igralec v poslanskih klopeh. Od volitev je poslanka Združene levica igralka Violeta Tomić. Relativno veliko število igralcev v parlamentu ni novost tokratnega mandata. V parlamentu so bili številni igralci tudi že v preteklosti.

Doslej rekordno, ko gre za igralce, je bilo najbrž leto 2008, ko je bil na volitvah izvoljen igralec Damijan Perne (Zares), po nastanku vlade Boruta Pahorja pa je kot nadomestni poslanec, ker je poslanka Majda Širca postala ministrica, sedež zasedel še Vito Rožej (Zares). Perne, ki je bil takrat tudi župan Kranja, je že po letu dni v DZ odstopil, ker ga je vlada imenovala za direktorja Psihiatrične bolnišnice Begunje. V tistem mandatu je bil poslanec tudi Franci Kek, ki sicer ni zaslovel kot igralec, ampak kot televizijski in filmski avtor ter organizator priljubljenega festivala Rock Otočec. Pred tem je bila, od leta 2003 do 2004, nadomestna poslanka namesto Danice Simšič igralka Jerca Mrzel (SD).

Odstop ob Možini in Opeki

Saša Tabaković je javno pozornost pritegnil kot član strokovne komisije Prešernovega sklada za scensko umetnost, ki je lani odstopila, ker je sklad nagrado mimo njih dodelil televizijskemu novinarju in nekdanjemu direktorju RTV Jožetu Možini za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj.

Tabaković je izstopajoči igralec, ki je že prvo leto, ko se je pred desetletjem pridružil SNG Drama, prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca, nagrajen pa je bil tudi na Festivalu slovenskega filma za vlogo Jaše v filmu Pod njenim oknom. Državni zbor se bo v četrtek seznanil s tem, da je dosedanjo predsednico odbora za gospodarstvo Margareto Guček Zakošek (SMC) vlada junija imenovala za državno sekretarko na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Iz Velenja že Škoberne

Državno volilno komisijo bodo zato pozvali, naj predlaga poslanca, ki jo bo nadomeščal, dokler bo v vladi. Po rezultatu volitev bo nadomestni sedež pripadel Tabakoviću, ki ga je za SMC v okraju Velenje volilo 33 odstotkov volivcev. Po informacijah iz SMC bo Tabaković mandat sprejel in bo še ta teden postal poslanec. Pred Tabakovićem je bil maja za nadomestnega poslanca zadnji potrjen predsednik mladega foruma SD Jan Škoberne, ki ga je tudi v Velenju (a v drugem okraju) volilo 8,87 odstotka volivcev. Škoberne v državnem zboru nadomešča obrambno ministrico Andrejo Katič, ki je članica vlade postala po razrešitvi Janka Vebra. Veber se je vrnil v državni zbor, zato je njegov dotedanji nadomestni poslanec Franc Križanič takoj ostal brez sedeža.