Mesto podpredsednice DZ bo zasedla Andreja Katič (SD)

DZ bo o novi podpredsednici in o imenovanju štirih novih poslancev odločal predvidoma prihodnji torek.

Objavljeno
23. september 2014 16.12
*piano* VOLITVE Andreja Katič
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Stranka SD bo za podpredsednico DZ namesto dosedanjega podpredsednika Janka Vebra, ki je bil imenovan za obrambnega ministra, predlagala poslanko Andrejo Katič.

DZ bo tako o novi podpredsednici kot o imenovanju poslancev, ki bodo v poslanske klopi sedli namesto tistih, ki so zasedli ministrske funkcije, odločal predvidoma prihodnji torek.

Na seji poslanske skupine SD sta danes sodelovala tudi Franc Križanič in Marija Bačič, ki bosta v poslanskih klopeh nadomestila Vebra in Dejana Židana, ki sta nastopila ministrski funkciji, je novinarjem pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Križanič bo po njegovem mnenju pomagal pri finančnih zadevah, predvidoma bo član odbora DZ za finance, odbora za kmetijstvo in odbora za visoko šolstvo. Han verjame, da bodo z obema novima poslancema dobili izkušnje, ki jih mlada poslanska ekipa potrebuje.

S Katičevo, ki jo predlagajo za novo podpredsednico DZ, pa bodo po Hanovih besedah DZ dali novo energijo, poleg tega pa tudi signal, da v SD spoštujejo ženske in jih imajo tudi na vodilnih mestih.

Katičeva bo ena od dveh podpredsednikov DZ, to mesto iz kvote Desusa že zaseda Primož Hainz. SDS se je podpredsedniški funkciji odpovedala. Katičeva namerava dobro prakso dialoga prinesti tudi v DZ. »Lepa beseda lepo mesto najde. Če bo razprava presegla določila poslovnika, pa jo bo treba prekiniti,« je v izjavi novinarjem v DZ dejala Katičeva.

Poslanci SD so se danes tudi dogovorili, da bo namestnik vodje poslanske skupine poslanec Matjaž Nemec, ki bo po Hanovem mnenju nova energija za socialdemokracijo.