SD, DL in Desus: Vlade z Jankovićem ne bo!

V PS se bodo odločali med zvestobo ustanovitelju stranke in med politično stabilnostjo države. Bratuškova v boj.

Objavljeno
02. oktober 2013 22.32
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Predsednico vlade in tekmico Zorana Jankovića za predsedniški položaj Alenko Bratušek je novica o Jankovićevi kandidaturi dohitela na uradnem obisku v Srbiji. Vzdušje v delegaciji je bilo zato, kot je povedal Karl Erjavec, opazno slabše, a premierka novice ni komentirala. Po neuradnih informacijah se bo Bratuškova podala v boj za vodstvo stranke PS.

Bratuškova bo danes vodila sejo izvršilnega odbora, na kateri bodo določili kandidatno listo in pravila odločanja na kongresu. V tej stranki namreč odločajo vsi člani in ne le delegati. Glasovanje bo predvidoma tajno.

Janković v prednosti

Seveda pa ni pričakovati, da bi način odločanja lahko vplival na to, katera stran bo zmagala. Ta hip, kot je včeraj dejal poslanec PS Jerko Čehovin, o Jankovićevi zmagi na kongresu ni dvoma. »Ali je to dobro za državo, pa je drugo vprašanje,« je dodal. V podobnem precepu bodo vsi člani PS: odločali se bodo med zvestobo ustanovitelju stranke in med politično stabilnostjo države. Tudi drugi sogovorniki iz PS sicer pričakujejo, da bo večina podprla Jankovića. Ta očitno meni, da koalicija po njegovi zmagi na kongresu ne bo razpadla. Če pa bo in bodo nove volitve, bi PS – tako menijo krogi blizu ljubljanskemu županu – imela več možnosti z Jankovićem kot z Bratuškovo. Ljubljanski župan je namreč že nekajkrat zmagal na volitvah, vlada Bratuškove pa v anketah izgublja podporo.

Del stranke se sicer s takšnimi ocenami ne strinja. Jankovića bremeni poročilo protikorupcijske komisije, je sredi nekaj davčnih in kriminalističnih postopkov. »To je težak nahrbtnik,« priznava tudi poslanec Čehovin.

Veliko vprašanje je, kaj bo zdaj storila Alenka Bratušek. Možnosti so tri. Iz tekme se lahko umakne, kar prav tako pomeni takojšen padec vlade. Lahko se z Jankovićem spopade na kongresu, izgubi, izstopi iz PS in se umakne iz politike ali gre na volitve s kakšno drugo stranko. Mogoče pa je tudi, da bodo člani PS upoštevali posledice Jankovićeve vrnitve in jo izvolili za predsednico. V tem primeru bi se njen položaj močno okrepil in bi zlahka preživela tudi zaupnico, ki jo decembra čaka v parlamentu.

Račun brez koalicije

Medtem ko so včeraj v PS preigravali tudi – sicer malo verjetno – možnost o preložitvi kongresa, so v vseh treh koalicijskih strankah potrdili, da bo, če Janković zmaga, konec vlade Alenke Bratušek. To zagotovo pomeni nove predčasne volitve, ki si jih sicer v tem trenutku večina strank – z izjemo SD, ki vodi v vseh anketah – ne želi.

Najostrejši je bil včeraj vodja poslancev SD Matjaž Han: »Jankovićeva odločitev je za državo katastrofa. To je ne samo neodgovorno, ampak tudi pobalinsko dejanje.« Han pravi, da je tudi sam »po naravi trgovec« in razume »trgovske finte, ki se jih Janković gre«. Toda zaradi interesov države bi moral »dati svoje ambicije na stran«. Nobenega dvoma ni, da mora biti predsednica vlade tudi predsednica stranke, če ne bo, pa »koalicije ne bi smelo več biti«. Vodja poslancev SD je slovensko politično dogajanje primerjal s politično krizo v Italiji: »Na eni strani Berlusconi, na drugi Janković, podobni apetiti, podobni interesi. To ni dobro.«

Tudi vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša priznava, da dogajanje v PS že zdaj načenja stabilnost vlade: »Mislim, da bodo koalicijske aktivnosti do kongresa PS potekale nemoteno, seveda z nekim temnim oblakom, ki se imenuje Zoran Janković.«

Opozicija po twitterju

Na Jankovićevo odločitev je opozicija – ki sicer že nekaj časa stopnjuje pritisk, saj očitno računa na to, da bodo volitve najkasneje prihodnjo pomlad, skupaj z evropskimi – znova odgovorila kar po twitterju. Odzivi so različni: nekateri menijo, da bo vlada obstala, drugi verjamejo v teorijo zarote. Predstavnik za odnose z javnostjo NSi Jernej Vrtovec je tako postavil tezo, da bo koalicija preživela tudi vrnitev ljubljanskega župana. Predsedniki vladnih strank bodo po kongresu poudarjali pomen politične stabilnosti in »pozabili«, da Janković zanje ni sprejemljiv.

Janez Janša je napovedal nastanek nove »tehnično-rdeče« vlade, scenarij pa naj bi tudi tokrat sestavili kar »v Murglah«.