SD in PS zahtevata ustavno presojo odloka o NLB in NKBM

Poslanci predlagajo, da se odloka o upravljanju s kapitalsko naložbo države v NLB in NKBM, razveljavita.

Objavljeno
24. september 2012 14.15
acr ustavno sodišče
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Opozicijski stranki sta na Ustavno sodišče RS vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o upravljanju s kapitalsko naložbo države v NLB in NKBM, ki sta začela veljati konec junija. Poslanci predlagajo, naj se odloka razveljavita, ker sta v neskladju z ustavo, poroča STA.

Prvopodpisani pod zahtevo in vodja poslanske skupine SD Janko Veber je povedal: »Odloka povzročata nejasnosti s svojo vsebino, DZ pa jemljeta pristojnosti, da odloča o najbolj pomembnih odločitvah«.

Vodja poslanske skupine PS Janko Möderndorfer je dodal, da država nima strategije, kako bo ravnala z lastnim premoženjem.

Veber je spomnil, da odloka vladi omogočata, da brez vednosti državnega, odloči, ali bo kapitalsko naložbo RS v obeh bankah prodala. »Omejitev je samo 25-odstotni delež plus ena delnica, ni pa omejitve za višino lastništva ostalih delničarjev,« je poudaril in dodal, da vlada lahko brez vednosti državnega zbora tudi odloči, ali dokapitalizirati banki z državnimi sredstvi.

V SD predloga zakona ne bomo podprli, poroča STA, a upajo, da boso skozi razpravo prišli do dodatnega premisleka o tem, kako bo Slovenija ravnala z 12 do 13 milijardami evrov premoženja, ki naj bi ga imela.

Medtem bodo v PS počakali na konec razprave. »Koalicija je napovedala, da bo tekom razprave še vlagala dopolnila, zato ne bi delali prehitrih zaključkov,« je dodal Möderendorfer.