SD ni plačala davkov za Facebook, Google in PSB

Revizije kampanj: SD ni plačala vseh računov kampanj za poslance, SDS dobila nekoliko boljšo oceno od SD, SMC in ZL.

Objavljeno
28. april 2015 15.44
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – SD ni plačala vseh računov za kampanjo pred volitvami poslancev. Poravnali niso davkov državi. To je ugotovilo računsko sodišče, ki je včeraj objavilo poročila o poslovanju SD, SDS in PS v času pred lanskimi julijskim volitvami, in s tem končalo preglede vseh večjih strank pred parlamentarnimi volitvami.

Revizorji so ugotovili, da SD Dejana Židana v poročilu o kampanji pred julijskimi volitvami poslancev ni navedla, da niso plačali za 4.299 evrov davkov. Kot smo poročali, so nam iz SD pred mesecem že priznali, da jim je lani zmanjkalo 41.504 evrov za poplačilo lokalnih kampanj, ki so bile oktobra.

Podobno je, da ni plačal kar polovice računov za svetniško in župansko kampanjo, priznal tudi mariborski župan Andrej Fištravec, katerega kampanjo je računsko sodišče v zadnjih tednih že začelo preverjati in je eden prvih županov v zgodovini, ki jih je doletel tak izreden pregled.

Brez davka za PSB, FB in TW

Za SD je računsko sodišče ugotovilo, da bi med neporavnanimi obveznostmi kampanje za volitve poslancev morali prikazati obveznosti za plačilo davka na dodano vrednost v znesku 4.299 evra za tri storitve: za 15.000 evrov vredno svetovanje družbe Penn, Schoen & Berland Associates (PSB) in objave oglasov za 1.150 evrov družbi Google Ireland in za 3.391 evra podobne storitve družbe Facebook Ireland. Kot opozarjajo revizorji so stranke obvezne poročati, »če je znesek za volilno kampanjo nastalih stroškov večji od zneska zbranih sredstev«. Navesti morajo, denimo, znesek neplačanih računov ob zaprtju posebnega računa.

Odziv iz SD, zakaj štiri mesece po volitvah, ko so morali zapreti posebni račun in poročati, še niso plačali davkov državi, še čakamo. Nekdanji glavni tajnik Uroš Jauševec, ki je vodil finančni del kampanje, je bil včeraj na službeni poti v tujini.

SDS nekaj bolje od SD in SMC

SD so revizorji tudi zaradi neplačanih računov, ki jih niso prikazali, izrekli pridržek za pravilnost poročanja in poslovanja, s čemer se je ta stranka skupaj s SMC in ZL znašla med najslabše ocenjenimi.

Nekaj boljše, le s pridržkom za pravilnost poročanja, je računsko sodišče ocenilo kampanjo SDS Janeza Janše, ki je z manj denarja dosegla krepko boljši rezultat kot SD. Enako oceno (pridržek za poročanje) kot SDS sta v zadnjem mesecu že dobili tudi Desus in Zaab.Vse ocene računskega sodišča prikazujemo grafično:

 

Pridržek si je SDS zaslužila, ker v poročilu ni ustrezno prikazala polovice vseh stroškov (domnevno zaradi napake pri tisku poročila), med stroški kampanje pa tudi ni prikazala najema avtomobila za 400 evrov, je pa prijavila stroške popravila najetega avtomobila za 1226 evrov, kar pa ne sodi med stroške kampanje...

Kot smo že poročali je med vsemi strankami le NSI Ljudmile Novak dobila »pozitivno« oceno revizorjev za poročanje in poslovanje. Pridržke za poročanje in za poslovanje je računsko sodišče izreklo tudi PS Zorana Jankovića, ki je lani izgubila status parlamentarne stranke. PS je v kampanjo pred volitvami poslancev investirala kar 243.976 evrov, po vsoti jih je za nekaj tisoč evrov prehitela le SD. Glede na slab rezultat, volilo jih je manj kot tri odstotke glasujočih, je PS po vseh kriterijih kampanjo zavozili najbolj med vsemi. Vsote povračil stroškov kampanj, ki jih je računsko sodišče po revizijah dodelilo strankam, vložen denar v kampanje in rezultate,  prikazujemo grafično:

 

Ko denar ni pomemben


Lanske parlamentarne volitve so bile, ko gre za najuspešnejši SMC in SDS, izven običajnih okvirjev volitev poslancev. Obe stranki sta za kampanjo namreč porabili krepko manj kot na volitvah manj uspešni konkurenti: SD, PS, Desus, SLS in NSI.

SMC kot nova stranka veliko denarja preprosto ni imela, SDS pa se posebna kampanja ni splačala, ker je moral nekaj tednov pred volitvami njihov predsednik v zapor zaradi sodbe v primeru Patria, ki jo je prejšnji teden razveljavilo ustavno sodišče.

Da na volitvah zmagajo kandidati, ki so v kampanjo vložili le malo denarja, pa sicer ni novost. Prvi je ta trend začel predsednik republike Borut Pahor, ki je skoraj brez proračuna premagal »premožnejša« protikandidata bivšega predsednika Danila Türka in evropskega poslanca Milana Zvera, ki je izpadel že v prvem krogu.

Trend je na evropskih volitvah nadaljevala SDS z listo, ki jo je vodil prav Zver, ki je podobno kot Pahor dosegla najboljši rezultat s finančno krepko manjšim vložkom od konkurentov.