SD podprli Pahorja

Poslanska skupina SD je danes enotno podprla Pahorja pri kandidaturi za predsednika države.

Objavljeno
05. junij 2012 19.07
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si
Ljubljana - Poslanska skupina SD je danes enotno podprla Boruta Pahorja kot kandidata SD za mesto predsednika republike, je za STA povedal vodja poslancev Janko Veber. Končno besedo o podpori SD Pahorjevi kandidaturi bo sicer predvidoma sredi junija imelo predsedstvo stranke. Pahor se želi v zvezi s kandidaturo pogovoriti tudi s prvakom DeSUS Karlom Erjavcem, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kandidaturo za predsednika države so doslej poleg Pahorja napovedali že trenutni predsednik republike Danilo Türk, evropski poslanec Milan Zver, ki ga v tekmo za predsednika pošilja SDS in ga podpira tudi NSi, predsednik zunajparlamentarne SNS Zmago Jelinčič ter neodvisni kandidat Marko Kožar.

V Pozitivni Sloveniji stavijo na Danila Türka, v DeSUS, SLS in Državljanski listi pa se o podpori posameznemu kandidatu še niso izrekli. Predsednik SLS Radovan Žerjav je po odhodu z današnje seje poslanske skupine novinarjem pojasnil, da sta v njihovi stranki dve možnosti: ali bodo imeli svojega kandidata ali pa ne bodo podprli nobenega.

Pahor je sicer z napovedjo kandidature na sobotnem kongresu SD večino delegatov presenetil, slišati je bilo tudi očitke, da se o tem ni prej posvetoval s stranko. Toda današnja podpora poslanske skupine Pahorjevi kandidaturi je bila enotna, je poudaril Veber. Prisoten je bil tudi novoizvoljeni predsednik SD Igor Lukšič, ki po Vebrovih besedah glede podpore poslanske skupine Pahorjevi kandidaturi ni imel pomislekov.

Kot je še pojasnil vodja poslanske skupine SD, je Pahor vnovič opozoril, da bi mu podpora SD veliko pomenila. Predsedstvo bo o tem odločalo na tajnem glasovanju.

Poslanska skupina je Pahorja podprla kot kandidata SD, pričakuje pa lahko morda podporo tudi katere druge stranke. Državljanska lista se o tem po besedah predsednika Gregorja Viranta še ni odločila, je pa Virant v preteklosti že povedal, da bi Pahorja osebno podprl pri kandidaturi za predsednika republike.

Pahor je v zvezi z njegovo kandidaturo izrazil tudi željo po pogovoru s prvakom DeSUS Karlom Erjavcem, je slednji povedal za STA. DeSUS sicer v tekmo za predsednika republike verjetno ne bo poslal svojega kandidata. O tem, katerega od teh, ki so že najavili kandidaturo, bodo podprli, pa bo izvršni odbor DeSUS razpravljal v četrtek.

Na vprašanje, ali so bliže podpori Pahorju ali kandidaturi sedanjega predsednika Danila Türka, je Erjavec odgovoril, da so mnenja v stranki precej deljena. Nekateri v stranki se namreč navdušujejo nad Pahorjem, drugi nad Türkom, zato Erjavec ocenjuje, da bo razprava o tem "zelo živahna". Gotovo pa bo DeSUS po njegovih ocenah podprl kandidata, ki prihaja iz levice, še navaja STA.

Prvak DeSUS sicer meni, da Türk dobro opravlja svojo funkcijo, svoje mnenje o podpori posameznemu kandidatu pa bo sprejel po pogovoru s Pahorjem. Kot predsednik DeSUS bo upošteval večinsko odločitev stranke, je še pojasnil.