SD: Predlagane reforme prinašajo nove pasti

Poslanci SD in Pozitivne Slovenije so vložili predlog spremembe varčevalnega zakona.

Objavljeno
14. september 2012 19.08
Ni. č., Delo.si
Ni. č., Delo.si
Ljubljana - S predlogom spremembe varčevalnega zakona bi ureditev na področju pokojnin vrnili na stanje pred uveljavitvijo varčevalnega zakona, so po poročanju STA zapisali poslanci SD in PS: »S predlaganim besedilom bi radi razveljavili spremembe, ki jih je zakon uveljavil na področju pokojninskega sistema s svojim 143. členom.«

»Predlogi pokojninske reforme, reforme trga dela in zakona o urejanju trga dela prinašajo nove pasti za zaposlene in za brezposelne,« je dejal vodja poslanske skupine SD Janko Veber. Zagotovil je, da se bodo vključevali v dialog o besedilih, ki pa ga po njegovih besedah zaenkrat ni.

O predlogu pokojninske reforme je Veber dejal: »Vse skupaj v smer individualnih pokojninskih računov. Sklepati je, da je dejanski cilj ne le omogočiti vpogled v znesek zbranih sredstev na računu, ampak dejansko uvesti individualne račune«.

Poslanka SD Andreja Črnak Meglič meni, da bi se s pokojninsko spremembo drastično posegelo v pravice žensk: »Zahtevana delovna doba za upokojitev se bo hitro podaljšala z 38 na 40 let«.

Janko Veber se je dotaknil tudi predlaganega zakona o urejanju trga dela: »Gre za prisilno začasno in občasno delo, saj te v primeru, če te prisilne pogodbe ne boš podpisal, čaka izbris iz evidence brezposelnih,« je pojasnil.