SDS bo o interpelaciji zoper Čuferja odločila v torek

SDS meni, da je razrešitev Širclja iz položaja neizvršnega direktorja slabe banke nezakonita.

Objavljeno
16. september 2013 18.21
Novinarska konferenca Alenke Bratušek in Uroša Čuferja v Ljubljani 29.maja 2013
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Poslanska skupina SDS bo v torek odločala o morebitni interpelaciji zoper finančnega ministra Uroša Čuferja, je napovedal vodja poslancev Jože Tanko. Tanko se ne strinja z ukrepi za sanacijo bančnega sistema, nezakonita se mu tudi zdi razrešitev poslanca SDS Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Tanko, je bila odločitev vlade glede razrešitve Širclja »politična«, vlada pa želi s tem po njegovem mnenju še pred prenosom slabih terjatev »očisti tudi vse kadre, ki bi lahko imeli vpogled v slovenski bančni sistem.«

Do zamud pri prenosu slabih terjatev je po Tankovem mnenju prišlo tudi zaradi tega, ker so iskali način, kako se rešiti enega izmed neizvršnih direktorjev DUTB. »Nekaj podobnega se dogaja tudi pri spremembah zakona o Slovenskem državnem holdingu,« je dodal.

Tanko je danes ponovil tudi svoje nestrinjanje z nadzorovano likvidacijo Factor banke in Probanke. »Odločili so se, da zaščitijo vse tiste, ki so sodelovali pri odobravanju slabih posojil in so prejemali sredstva iz bančnih portfeljev,« je poudaril. Novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je ob imenovanju dobil glasove SDS, sedaj pa poslanci SDS ugotavljajo, da se bo tudi z njegovim prihodom nadaljevala slaba praksa pri upravljanju slovenskega bančnega sistema.

Čufer je v soboto glede napovedi SDS, da je zrel za interpelacijo, dejal: »Pravna mnenja je treba spoštovati,« je poudaril.

»Pridobili smo tri pravna mnenja o tem, da obstaja konflikt interesov, in ta pravna mnenja je treba spoštovati,« je poudaril minister ter spomnil na ugotovitev vlade o nezdružljivosti funkcije poslanca in nadzorne funkcije v družbi.