SDS bo ovadila neznanega storilca iz vlade

Zapisnik med vlado in MOL: Tanko je danes naznanil sum ponarejanja listin »s strani neznanega storilca iz vrst vlade«.

Objavljeno
09. oktober 2013 12.23
Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, T. S., notranja politika

Ljubljana - Poslanci SDS bodo na tožilstvo, policijo in NPU posredovali informacijo o sumu kaznivega dejanja ponarejanja listin in preprečitve dokazovanja, je na novinarski konferenci dejal vodja poslancev SDS Jože Tanko.

»Sestanek med MOL in vlado se je zgodil. Zapisnik sestanka je precizen, strukturiran, z roki izvedbe in odgovornimi osebami,« je na novinarski konferenci prek Twitterja SDS dejal Tanko in poudaril, »da je vlada posredovala dokument, ki pomeni realizacijo dogovora oz. zapisnika julijskega sestanka«.

Pojasnil je, da so pridobili zapisnik sestanka z dne 23. julija, ki ga je pripravil uslužbenec MOL Miha Verbič. Ko so ga primerjali z dokumentom vlade z dne 9. septembra pa so ugotovili, da so nekateri sklepi v njem spremenjeni, nekateri pa celo izbrisani.

Tako je vladni dokument v resnici spremljanje realizacije zapisnika in to po scenariju, ki ga je pripravil občinski uslužbenec, je opozoril Tanko.

Pred novinarsko konferenco so sicer sporočili, da bo SDS zaradi »treh verzij zapisnika srečanja med vlado in MOL, kar kaže nedoslednost vlade«, in zaradi »priviligiranega položaja MOL« pristojnim organom naznanil sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin »s strani neznanega storilca iz vrst vlade«.

Tanko se je opoldan na novinarski konferenci odzval tudi na navedbe vodje poslancev PS Janija Möderndorferja. Ta je dejal, da SDS kot argument zoper vlado uporablja dokument, »ki ne obstaja in v katerem so členi, ki v pravem zapisniku sploh ne obstajajo«. »Že nekajkrat smo bili priča, da je SDS uporabljala neverodostojne dokumente. Izgleda, da je to praksa.« Dodal je, da je ponarejanje dokumentov kaznivo dejanje, zato je po njegovem čas, da pristojni temu posvetijo pozornost.

Janez Janša je v soboto napovedal, da bo stranka proučila možnost za »izredno sejo, interpelacijo ali ustavno obtožbo« proti celotni vladi, saj da iz zapisnika izhaja, »da je MOL nadrejen vladi«.

SDS je po tem, ko smo v Delu razkrili, da se stranka sklicuje na napačen zapisnik srečanja med vlado in MOL, bolj zadržano govori o možnosti ustavne obtožbe. Vlada je namreč sporočila, da »dokument, na katerega se sklicuje SDS, ni bil usklajen med obema stranema in ne odraža dejanske vsebine omenjenega srečanja«. Tako najbolj sporni sklep številka 25. »sploh ne obstaja«.