SDS bo uvedla več neposredne komunikacije med člani

Janša: Preiskovalci so odnesli Šircljevo elektronsko pošto za obdobje petih mesecev v letu 2013.

Objavljeno
16. december 2015 12.42
SDS
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana − Predsednik SDS Janez Janša je danes povedal, da so preiskovalci iz državnega zbora odnesli elektronsko korespondenco poslanca SDS Andreja Širclja za obdobje petih mesecev v letu 2013. Vanjo so vključeni tudi zapisniki sej poslanske skupine SDS in vsa elektronska pošta, ki jo je prejel prek tega strežnika.

Poslanec SDS Branko Grims pa je dejal, da je pooblaščena skupina komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) pri pregledu na NPU ugotovila, da pri preiskavah v zvezi z DUTB niso uporabili posebnih metod.

V torek je na sedežu SDS in v DZ potekala preiskava proti Širclju, in sicer v okviru preiskav NPU zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pri delovanju DUTB.

Knovs je zaradi preiskave v torek opravil nadzor na sedežu uprave kriminalistične policije in NPU, danes pa na seji obravnaval osnutek zapisnika o nadzoru.

»Slovenija ima velik problem. Ima vodstvo policije, ki mora skrbeti za našo varnost in ki laže o očitnih dejstvih. To za nobeno državo ni dobro in bi nas moralo vse skrbeti,« je poudaril Janša.

Povedal je, da je pred nekaj meseci zaseženo korespondenco s strežnika NKBM po javno objavljenih sporočilih pristojnih organov medijem predajal eden od vodij preiskav na NPU, ki se je v tem času upokojil, proti njemu pa so sprožili preiskavo, zato v stranki »ne govorijo na pamet«. Opozoril je tudi na pasivnost vodstva DZ, ki je zaseg korespondence dopustilo.

Na vprašanje o tem, kako bo stranka zdaj delovala v DZ, pa je Janša dejal, da se bodo o tem dogovorili v poslanski skupini, ukrepov vnaprej pa ne bodo najavljali.

Predsednik Knovsa Grims je po seji povedal, da je neuporaba posebnih metod in sredstev NPU pri preiskavah v zvezi z DUTB zelo nenavadna. Praviloma se uporabljene metode namreč vedno stopnjujejo, hišna preiskava pa se kot drastičen ukrep uporabi šele v nadaljnjem postopku, je poudaril. KNOVS je ugotovil tudi, da NPU v zadnjem letu posebnih metod ni uporabil proti nobenemu od poslancev.

Po Grimsovih besedah so takšne odredbe napisane tako, da omogočajo fishing oziroma lovljenje podatkov, kar je po njegovem prepričanju zelo sporno. »Žal pa je to nekaj, kar presega neposredne pristojnosti komisije, in je to stvar odgovornosti tistih, ki takšne odredbe pišejo in jih potem uveljavljajo. Pa tudi vprašanje njihove resnicoljubnosti,« je poudaril Grims.

Opozoril je, da so preiskave izvedli na prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi, »ker se očitno nekateri strahovito bojijo zadostne udeležbe in zadostnega števila glasov proti«.

Po Grimsovih besedah so se v stranki po preiskavi dogovorili za nekatere izboljšave svojega dela. Med drugim bo več neposredne osebne komunikacije med člani.

Policija je v torek sicer pojasnila, da je hotela s hišnimi preiskavami pridobiti konkretne podatke o konkretni osebi, ki je osumljena kaznivega dejanja, kot je to izhajalo iz odredbe preiskovalnega sodnika za izvedbo hišne preiskave. Nikakor pa ni hotela zaseči strežnika SDS.