SDS danes ustanovila medijsko hišo

Po Tomašičevih besedah bo medijska hiša »politično profilirana, ne pa strankarska«. Sledila naj bi vrednotam evropske desnice.

Objavljeno
07. julij 2015 15.18
Posodobljeno
07. julij 2015 16.30
acr*MNENJA/SOBOTNA PRILOGA
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Danes popoldne je v stavbi nekdanje bežigrajske občine na Linhartovi cesti potekala ustanovna skupščina novega medijskega projekta, ki ga je pred časom napovedal prvak SDS Janez Janša. Tako je skupina zaskrbljenih novinarjev, urednikov in podjetnikov, ki zaradi domnevno poraznega stanja v medijski krajini začenja nov medijski projekt, konec junija pošiljala vabila konkretnim potencialnim investitorjem.

Jeseni predvidena prodaja delnic

Koordinator projekta Boris Tomašič, sicer član gospodarskega foruma SDS, nam je povedal, da jim je uspelo zbrati dovolj ustanoviteljev, ki so zagotovili tudi del ustanovnega kapitala. Na kakšen odziv so naleteli, ni želel razkriti, ker da še ni imel vseh informacij. Finančni pogoji za pristop k novemu mediju so bili, kot smo že poročali pred dvema tednoma, od 500 do 25.000 evrov (za družbo s TV-vsebino) in od 2500 do 50.000 za d. o. o. z radijsko in spletno vsebino. Po ustanovni skupščini obeh delniških družb bodo stekli postopki za registracijo novih medijev, jeseni pa je predvidena prodaja delnic, s katero naj bi zbrali pretežni del denarja za delovanje novih medijev. Bodo pa, je obljubil Tomašič, zainteresirano javnost sproti obveščali o razvoju projektu, ko bodo ocenili, da je to primerno.

Novinarjev še nimajo

Na ustanovni skupščini so ustanovili dve družbi, pri čemer bo ena skrbela za produkcijo televizijskih vsebin (Nova.TV24), druga za produkcijo radijskih in spletnih novic. Za televizijski del zgodbe skrbi Andrej Kregar, direktor Videoprodukcije Kregar (VPK). Radijski del koordinira Uroš Novak, sicer lastnik in direktor kočevskega radia Univox, za spletni del pa skrbi Uroš Urbanija, ki je bil nekaj časa urednik portala MMC v nacionalni javni medijski hiši ter na spletnem portalu Siol.net in Planet TV.

»Politično profilirana« medijska hiša

Ustanovni družbeniki so za direktorja Nove imenovali Tomašiča, Novo 24TV.SI pa vodi upravni odbor - izvršni direktor je postal Kregar, člani odbora pa so Aleš Hojs, Aleš Primc, Ivan Štuhec, Božo Predalič in Klavdija Snežič, piše STA. Po Tomašičevih besedah bo medijska hiša »politično profilirana, ne pa strankarska«. Sledila naj bi vrednotam evropske desnice.

Kot poroča STA, naj bi ustanovitelji Nove24 doslej zbrali okoli 200.000 evrov.

Po predvidenem načrtu naj bi septembra začeli prodajati delnice, kmalu zatem pa oblikovati novinarske ekipe. Tomašič je pojasnil, da novinarjev še nimajo in da bo o imenih več jasnega jeseni.