SDS in NSi zahtevata preiskavo o prodaji Sistemske tehnike

Parlamentarna preiskava bi pripeljala do zanimivih zaključkov, afera Patria pa bi dobila drugačno težo, meni Zvone Černač

Objavljeno
12. september 2013 17.31
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Poslanci SDS in NSi ter nepovezani poslanec Ivan Vogrin zahtevajo preiskavo DZ o prodaji Sistemske tehnike podjetju Viator & Vektor v času vlade Antona Ropa in poznejšem pismu o nameri med obrambnim ministrstvom in Sistemsko tehniko. Preiskava bi pripeljala do zanimivih zaključkov, afera Patria pa bi dobila drugačno težo, meni Zvone Černač (SDS).

Kot je na novinarski konferenci pojasnil poslanec in podpredsednik SDS Černač, želijo s t. i. parlamentarno preiskavo »Krpan« ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri prodaji podjetja Sistemska tehnika podjetju Viator & Vektor in pri nadaljnjih aktivnostih, ki so se zaključile s podpisom pisma o nameri za dobavo pehotnih bojnih vozil - srednjih oklepnih osemkolesnikov med ministrstvom za obrambo in Sistemsko tehniko 20. avgusta 2004.

Po njihovem mnenju namreč obstaja sum, da je šlo za »politično dogovorjen, negospodaren posel, ki ga spremlja tudi sum klienetelizma in korupcije«.

Namen tega posla namreč, kot navajajo v zahtevi, ni bil zaščita interesov države ter doseganje najnižje cene pri dobavi osemkolesnikov, ampak zagotovitev več sto milijonov evrov vrednega posla posameznikom, ki so bili povezani s takrat vladajočo stranko, in to brez razpisa, preverjanja cene in predhodnega preverjanja konkurenčnih ponudb in izdelkov.

Pod zahtevo podpisani poslanci so prepričani, da je ta posel preprečila prva vlada Janeza Janše, ko je »spremenila dotedanje netransparentne postopke nabav« in je obrambno ministrstvo namesto tega za nabavo osemkolesnikov objavilo mednarodni razpis.

Po omenjenem pismu o nameri bi namreč Slovenska vojska kupila osemkolesnike Pandur 2 oziroma Krpan po za okoli 18 odstotkov višji ceni, kot je bila cena v primeru osemkolesnikov Patria, izdelek pa bi bil »neprimerljivo slabši,« so zapisali.

Če bo preiskava odrejena in ne bo »nagajanja s strani tistih, ki morajo pri njenem delu nuditi ustrezno strokovno pomoč«, bo po Černačevem mnenju pripeljala do zanimivih zaključkov. »Prepričan sem, da bodo ven pogledale tudi številne glave, ki so bile doslej mogoče skrite, predvsem pa dejanja, ki so bila mogoče prikrita,« je poudaril in dodal, da bo ob zaključku preiskave tudi afera Patria v javnosti dobila »drugačno težo in drugačen pomen«.

Tako je namen preiskave med drugim ugotoviti, ali je bil glavni namen prodaje državne Sistemske tehnike takratne vlade omogočiti pridobitev večstomilijonskega posla podjetju Viator & Vektor, ki ga je takrat kapitalsko obvladoval Zdenko Pavček kot pripadnik takrat vladajoče LDS. Zanima jih tudi, ali so bile v ozadju tega posla strankarske povezave LDS.

Skupina poslancev želi ugotoviti še, zakaj vlada Antona Ropa deleža v Sistemski tehniki ni prodala neposredno avstrijskemu Steyrju, pač pa Pavčku, ki je pozneje podjetju Steyr prodal 29 odstotkov podjetja in zanj prejel več, kot je plačal za 80-odstotni delež državi.

S preiskavo bi 31 poslancev želelo tudi odgovor na vprašanje, ali se je zaradi poznejše odločitve Janševe vlade, ko je Pavčku »padel v vodo« večstomilijonski posel, sprožila »politična gonja zoper posel s Patrio« in to kljub temu, da je bila ponudba Patrie oz. Rotisa mnogo boljša kot ponudba Sistemske tehnike, saj je bila za okoli 50 milijonov evrov nižja.

Poleg tega želijo ugotoviti tudi, za koliko bi bil oškodovan državni proračun, če realizacije pisma o nameri ne bi preprečila Janševa vlada z objavo mednarodnega razpisa za dobavo osemkolesnikov.