SDS in SLS predlagata NSi dopolnitev interpelacije zoper Viranta

Virant bo pobudo vzel resno, ne bo pa spremenil političnih konceptov glede občin, izbrisanih in podobnega. 

Objavljeno
08. oktober 2013 16.07
Ministrstvo za notranje zadeve
Anže Božič, Ni. Č., S.P., delo.si
Anže Božič, Ni. Č., S.P., delo.si

Ljubljana - Predsednik SLS Franc Bogovič, predsednica NSi Ljudmila Novak ter vodji poslanskih skupin SLS in NSi so se zjutraj pogovarjali o morebitnih dopolnitvah predloga interpelacije zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, ki jo je pripravila NSi. Ta sicer za vložitev interpelacije potrebuje vsaj še šest poslanskih podpisov. Zadostovali bi podpisi SLS.

Za vložitev interpelacije je potrebnih najmanj deset poslanskih podpisov.

SDS predlaga ...

Poslanska skupina SDS bo danes poslala predloge za dopolnitev interpelacije.Svoje podpise pod interpelacijo bi tako prispevali, če bo NSi predloge upoštevali.

Predlog za dopolnitev imajo že pri prvi točki interpelacije, ki govori o lokalni samoupravi. Sami želijo temu dodati zabeležko s sestanka med vlado in Mestno občino Ljubljana. Poslanska skupina SDS meni, da je priložitev tega dokumenta ključna za ocene, da se ruši enakomeren razvoj in podeželje, poroča STA.

Poslanska skupina SDS bi predlog interpelacije dopolnila tudi v delu, ki govori o političnem kadrovanju. Besedilo naj se dopolni še s tremi primeri, je dejal Tanko - z neimenovanjem »oziroma neke vrste razrešitvijo« načelnika Upravne enote Maribor Željka Vogrina, razrešitvijo Boža Predaliča z mesta načelnika Upravne enote Grosuplje in ponavljajočimi razpisi za načelnika Upravne enote Ilirska Bistrica.

V SDS sumijo, da se to mesto ohranja za poslanko DL Kristino Valenčič, ki je že pred vstopom v DZ vodila to upravno enoto. Morda bodo predlagali še dopolnitev interpelacije z imenovanjem načelnice Upravne enote Žalec, je še dodal Tanko.

Prav tako želijo v SDS razjasniti vlogo ministra Viranta pri preiskavi članov Zbora za republiko, ki se je začela na podlagi predloga za pregon. Tega je podala protikorupcijska komisija. »Vemo, da je minister za notranje zadeve zadolžen za usmerjanje policije in tu nas zanima njegova vloga,« je dejal Tanko.

Še en predlog za dopolnitev je povezan z likvidacijo Probanke in Factor banke. Tudi tu jih zanima, na kakšen način se je Virant kot član vlade »vklopil v to in kakšna navodila je dal policiji v tem primeru«.

SDS bo predlagala, da se Viranta interpelira tudi zaradi »dveh zelo škodljivih predlogov zakonov« - predloga novele zakona o političnih strankah in predloga novele zakona o volilni in referendumski kampanji.

Tudi SLS o morebitnih dopolnitvah predlogov

SLS bo podprla interpelacijo ministra Viranta, če NSi opusti očitke o izbrisanih in razrešitvi Kucler-Dolinarjeve, Virant pa je na to dejal, da bo»kot demokrat resno vzel pobudo, ne bo pa spremenil političnih konceptov glede občin, izbrisanih in podobnega«. 

Podpise pod interpelacijo utegne prispevati šest poslancev SLS, če bosta iz nje izločena očitka povezana z razrešitvijo načelnice Upravne enote Ljubljana Mojce Kucler Dolinar in izbrisanimi. Prav tako želi, da se nekoliko dopolnijo ostali očitki, je v izjavi za medije povedal predsednik SLS Franc Bogovič.

Po besedah Bogoviča v stranki temu, da bi bil v interpelaciji tudi očitek povezan z razrešitvijo Kucler Dolinarjeve, nasprotujejo zato, ker menijo, da očitki, ki se nanašajo na kadrovanje posameznih oseb, ne sodijo v interpelacijo.

Proti očitku o izbrisanih pa so zato, ker menijo, da je treba to vprašanje enkrat dokončno rešiti. Se pa strinjajo z očitki o rušenju sistema lokalne samouprave z zmanjševanjem števila občin, o nepravilnostih pri izplačilu plač javnim uslužbencem, so pa tudi za to, da se razčisti zadeva z ugodnimi letalskimi kartami, ki jih je bil deležen Virant.

Očitki Virantu so povezani z nakupi letalskih kart, s predlogi ali ukrepi na področjih občin, javnega sektorja in izbrisanih ter s »kadrovanjem na podlagi politične pripadnosti«.

Notranji minister je sicer že dejal, da se bo priprave na interpelacijo lotil z vso resnostjo in odgovornostjo. Po njegovem mnenju bo šlo zlasti za soočenje političnih konceptov, ob čemer dvomi, da bi njegova čvrsta stališča uspeli spremeniti.