SDS in SNS pozivata vlado k streznitvi

Poslanci opozicijskih SDS in SNS so na vlado in vladno koalicijo naslovili poziv k ponovni vzpostavitvi socialnega in političnega dialoga. "Streznite se," vlado in vladno koalicijo pozivajo že v naslovu, v nadaljevanju pa kritično povzemajo, kakšna je bilanca vladanja sedanje vlade in koalicije slabo leto in pol pred koncem mandata.

Objavljeno
15. marec 2011 15.45
Posodobljeno
15. marec 2011 16.07
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Poslanci SDS in SNS so zapisali, da je Slovenija iz vodilne države članice EU po hitrosti razvoja padla na njen rep. Pri tem opozarjajo na povečanje državnega dolga iz šestih na 13 milijard evrov ter števila brezposelnih iz 60.000 na 120.000.

"Namesto hitrih in učinkovitih ukrepov za pospešitev gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest po nujnem ali hitrem postopku sprejemate in pripravljate razne klientelistične in ideološke akte, od ureditve odvetniških tarif do zakona o RTV in zakona o zapiranju arhivov," vladi in koaliciji očitajo opozicijski poslanci, piše STA. Tudi bančni sektor po njihovih navedbah ne deluje zadovoljivo, plačilna nedisciplina je dosegla dramatične razsežnosti, število insolventnih podjetij pa je doseglo "zgodovinski rekord".

Ignoranca do socialnega dialoga

Vladajoči ekipi očitajo tudi, da je popolnoma razvrednotila socialni dialog in da dolgoročno pomembne odločitve sprejema brez usklajevanja s socialnimi partnerji ter brez iskanja potrebnega soglasja med generacijami. Po njihovih navedbah popolnoma ignorira upokojensko generacijo, ki jo sedanja vlada obravnava kot nepotreben strošek. Enak odnos pa ima do mladih generacij, ki jih pospešeno zadolžuje, hkrati pa z neustrezno politiko uničuje delovna mesta, ki bi jim omogočila delo in dostojno življenje.

Politika "pogubne centralizacije"

Poslanci SDS in SNS še ocenjujejo, da vlada in vladna koalicija nadaljujeta politiko "pogubne centralizacije" države, ki še povečuje razvojne razkorake med razvitimi in nerazvitimi regijami v Sloveniji. Posledično pa je tudi breme brezposelnosti zelo neenakomerno porazdeljeno po državi.

Popolnoma pa so vladajoči po njihovem degradirali tudi politični dialog v državi. "V tem mandatu ste pojedli obljubo o nadaljevanju razvojnega partnerstva in brez posvetovanja z opozicijo podpisali arbitražni sporazum s sosednjo državo," so zapisali in opozorili še na "brezobzirno" kršenje ustave in poslovnika DZ, piše STA.

"Streznite se. Poglejte se v ogledalo..."

"Streznite se. Poglejte se v ogledalo in se vprašajte, ali je to, kar počnete, res razvojna prioriteta Slovenije? Je to res skrb za blaginjo državljank in državljanov," sprašujejo vlado in koalicijo opozicijski poslanci. Poudarjajo, da bo breme, ki ga s takšno politiko prelagajo na naslednje mandate, zgrmelo na vse in za daljši čas pod sabo pokopalo ustavne določbe o pravni in socialni državi.

Se obetajo predčasne volitve?

Kot so pojasnili, naslavljajo ta poziv na vlado in vladno koalicijo "kot zadnji apel k streznitvi", k ponovni vzpostavitvi socialnega in političnega dialoga v Sloveniji.

"Pričakujemo razumen odziv, sicer nam ne bo preostalo nič drugega, kot da izsilimo predčasne volitve ter tako skrajšamo agonijo propadanja ter zavarujemo našo gospodarsko in socialno prihodnost," so poslanci SDS in SNS še zapisali v poziv, ki so mu priložili tudi svoje podpise.