SDS: Interpelacija zoper ministra za finance zelo verjetna

Odločitev o tem bo prihodnji teden sprejela poslanska skupina Slovenske demokratske stranke.

Objavljeno
14. september 2013 19.50
uho/Vlada RS
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Iz stranke SDS so za STA sporočili, da bodo "zelo verjetno" vložili interpelacijo zoper ministra za finance Uroša Čuferja. »Odločitev o tem bo prihodnji teden sprejela poslanska skupina Slovenske demokratske stranke,« je sporočil vodja Službe za odnose z javnostmi pri SDS Jernej Pavlin.

Da je finančni minister Čufer »zrel za interpelacijo«, so že v petek sporočili iz SDS v odzivu na odločitev vlade, da s položaja neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) razreši poslanca SDS Andreja Širclja. Razlog za razrešitev je po ugotovitvah vlade nezdružljivost funkcije poslanca in nadzorne funkcije v družbi.

Tako Šircelj kot tudi v SDS so petkovo odločitev vlade ocenili kot nezakonito. Kot so danes sporočili iz SDS, sta minister Čufer in vlada ravnala nezakonito, saj zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank natančno določa, da »se za neizvršne direktorje upravnega odbora DUTB ne uporabljajo določbe zakona, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije in ki določajo, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah«.

Minister Čufer pa je danes ob robu neformalnega zasedanja finančnih ministrov EU v Vilniusu v odzivu na kritike zaradi razrešitve Širclja dejal, da so na vladi pridobili tri pravna mnenja o tem, da obstaja konflikt interesov, in ta pravna mnenja je po njegovem treba spoštovati.

Po poslovniku DZ lahko interpelacijo vloži najmanj deset poslancev.