SDS na evropskih volitvah kot predsednik Pahor

Zmagovalka EU-volitev je za kampanjo porabila manj, kot bi lahko dobila povrnjenih stroškov, in najmanj med velikimi strankami.

Objavljeno
07. oktober 2014 13.58
EU volitve
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Za kampanjo za evropske volitve je SDS porabila le 28.872 evrov, kaže poročilo, ki ga je računsko sodišče prejelo včeraj. Znesek je izjemno nizek in ne dosega vsote, ki bi zmagovalki evropskih volitev − zanjo je glasovalo 99.643 volivcev − pripadlo za povračilo stroškov kampanje: 32.882 evrov.

Po vsoti daleč za PS, SD in NSi

SDS je o ceni kampanje poročala zadnja med velikimi strankami. Skrajni rok za oddajo poročil se bo iztekel konec tedna. Na izjemno nizko vsoto kaže tudi primerjava z drugimi strankami. Kot smo poročali, je PS, ki je bila v času evropskih volitev na državni ravni še najmočnejša, za kampanjo porabila 123.997 evrov, NSi in SLS skupaj 129.856 evrov, SD pa, denimo, 63.234 evrov.

PS je prepričala le 26.649 volivcev in ostala pred vrati evropskega parlamenta, iz NSi in SLS je 66.760 volivcev izvolilo Lojzeta Peterleta in Franca Bogoviča, SD pa je 32.484 volivcev zagotovilo ohranitev sedeža Tanji Fajon.

Kot nekoč Borut Pahor

V zgodovini pomembnih volitev na državni ravni je se je že zgodilo, da je kandidat porabil manj, kot bi mu pripadlo povračila. Le 51.854 evrov stroškov kampanje je za dva kroga predsedniških volitev lani maja računskemu sodišču prijavil Borut Pahor. Po številu volivcev bi lahko dobil 57.463 evrov delnega povračila stroškov kampanje. Milana Zvera je predsedniška kampanja takrat stala 132.508 evrov, Danila Türka, ki mu ni uspelo ubraniti položaja predsednika republike, pa 147.509 evrov. SDS bo, ko revizorji opravijo pregled poslovanja, dobila povrnjenih vseh 28.872 evrov stroškov. A, kot že Pahor, nič več kot to. Zakon namreč določa, da povračilo ne sme preseči porabljene vsote.

Vse plačali z rednega računa

Po vsoti je bila kampanja SDS primerljiva s kampanjo Desusa za Iva Vajgla, ki je porabil 26.893, Jelka Kacina s 25.750 ali Igorja Šoltesa, ki je prijavil 19.976 evrov težko kampanjo. A SDS je s to vsoto v evropskem parlamentu dobila tri sedeže, od omenjenih pa sta bila izvoljena le Šoltes in Vajgl. Za SDS so evropski poslanci postali Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin.


SDS je v poročilu računskemu sodišču zapisala, da je vseh 28.872 evrov na posebnem volilnem računu zbrala tako, da je denar nakazala z rednega računa stranke. Za kampanjo jim na volilni račun, ki so ga odprli pri Sberbank, nihče ni nakazal prostovoljnih prispevkov.