SDS predlaga prepoved burke in nikaba v Sloveniji

Janša predlaga tudi zaostritve pogojev za pridobitev azila. Islamska skupnost, če bo zakon sprejet, napoveduje ustavno presojo.

Objavljeno
23. november 2015 14.22
FRANCE-POLITICS-ISLAM-RIGHTS-COURT-FILES
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − »Vložili smo zakon, ki prepoveduje nošenje muslimanskih pokrival. Razlog za to je varnostni in kulturni. Želimo, da se v Sloveniji spoštujejo slovenske navade in tradicija,« je predsednik SDS Janez Janša povedal, zakaj predlagajo spremembo zakona o varstvu javnega reda in dodal, da je navade dolžan spoštovati vsak, ki pride v Slovenijo.

Janša je opozoril je, da je podoben zakon uveljavila Francija, evropsko sodišče pa prepovedi nošnje muslimanskih pokrival ni razveljavilo, ker ta ne sodijo med človekove pravice. Janša je dodal, da predlagajo tudi spremembo »širokogrudne politike do azila«.

Janša: Cilj ni integracija

Po predlogu SDS bi azil, je povzel Janša, dobili le tisti, ki »so res ogroženi in le za toliko časa, kolikor traja grožnja«. Cilj azilne zakonodaje, je opozoril Janša, ni integracija azilantov, je zgolj zagotovitev varnosti in preživetja, dokler nevarnost v domovini prosilca traja.

Prepoved nošenja burke in nikaba na javnih mestih in zaostritev pogojev za pridobitev azila je SDS predlagala, ker ne pojenjuje val migrantov in se na evropski ravni ni izoblikoval skupen pristop k reševanju problema, s čemer se povečuje varnostna grožnja Evropi in Sloveniji, je dejal Janša. Tudi če bi se v bližnji prihodnosti val ustavil, bo država prej ali slej soočena s pritiskom, da bo morala prevzeti del teh migrantov, je ocenil. »Oba ukrepa sta preventivne narave. Upamo, da sta še pravočasna in da bo dovolj podpore v državnem zboru, da bosta obe spremembi potrjeni čim prej,« je dejal predsednik SDS in dodal, da so s predlogom spremembe azilne zakonodaje čakali nekaj tednov, da bi ga pripravila vlada, a do tega ni prišlo.

Na vprašanje, ali predlagajo odločanje državnega zbora po nujnem ali skrajšanem postopku, so odgovorili nikalno.

SDS, je še opozoril Janša, pripravlja še spremembo zakona, ki bi omejila možnost vpliva radikalnega islama v družbi, tudi s prepovedjo financiranja iz tujine. Tudi tu še čakajo vlado, ki pa doslej ni še nič predlagala.

Ob Franciji še v Belgiji in Kataloniji

Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak je opozoril, da imajo prepoved nošenja burk in nikaba ob Franciji uzkonjeno tudi v Belgij in Kataloniji in povzel, da predlagajo  kazen za kršilce, ki bi pokrivala vendarle nosili, v višini sto evrov. »Mi se moramo prilagajti njim, ko smo pri njih in ni razloga, da enakega ravnanja ne bi zahtevali od njih, ko so v našem kulturnem okolju,« je Gorenak pojasnil, zakaj meni, da bi prepoved morali razumeti tudi muslimani in dodal, da če v muslimanskem svetu želiš v mošejo, se moraše sezuti, ženske dobijo obvezne rute ...

Anja Bah Žibert pa je povzela, da pri azilni zakonodaji predlagajo, da bi letno najvišjo kvoto oseb, ki jim je mogoče priznati status beguncev, na predlog vlade potrjeval državni zbor. Namero za pridobitev azila bi tujec moral izraziti takoj ob vstopu v državo, država bi o prošnji morala odločiti v 30 dneh.

Ukinili bi vse denarne pomoči, tudi žepnino, zagotovili pa pravico do namestitve in prehrane za dobo enega leta, kar bi se lahko podaljšalo, omogočeno bi bilo vključevanje na trg dela. Če bi po petih letih še obstajali pogoji za status, bi se azilantom omogočila združitev družine, a le če bi lahko zagotovila prebivališče in preživljanje ...

Na vprašanje, ali ne bo prepoved pokrival slabo vplivala na turistično industrijo, je Janša odgovoril, da ima Francija 250 krat več prihodkov od turizma, pa je vendarle že pred leti uveljavila to prepoved.

Dva cilja, dve noveli

Predlog za prepoved nošenja burke in nikaba na javnih mestih in zaostritev pogojev za pridobitev azila v Sloveniji so popoldne v prostorih poslanske skupine v državnem zboru predstavili predsednik SDS Janez Janša, nekdanji notranji minister Vinko Gorenak in poslanka Anja Bah Žibert. Za prepoved nošenja burke in nikaba na javnih mestih predlagajo spremembo zakona o varstvu javnega reda in miru, pogoje za pridobitev azila v Sloveniji pa bi zaostrili s spremembo zakona o mednarodni zaščiti.