SDS prevzela vodstvo med strankami

Po anketi Večera je SDS prehitela SD. Daleč za njima so druge stranke. Ocena dela vlade pada.

Objavljeno
03. oktober 2013 10.46
jer_Volitve za EU parlament
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Na lestvici priljubljenosti strank je prvo mesto prevzela SDS, ki bi jo volilo 12,2 odstotka vprašanih in je precej izboljšala svoj rezultat.

Druga bi bila SD z 11,6 odstotka, tretja pa PS s 6,2 odstotka.

Ocena dela vlade še naprej pada in znaša 2,38. Dobra tretjina jih meni, naj vlada zaprosi za mednarodno pomoč, kaže anketa Večera.

Med strankami bi se v primeru volitev na četrto mesto zavihtela Desus (dobila bi štiri odstotke). Sledile bi ji SLS (2,6 odstotka), NSi (2,3 odstotka) in DL (1,9 odstotka). 37,6 odstotka jih ne bi šlo volit, 18,5 odstotka pa jih ne ve, kako bi volili.

Za SDS, Desus, SLS in DL rezultati boljši kot avgusta

SDS je sicer tudi stranka, ki je glede na avgust precej povečala svojo priljubljenost, saj bi jo takrat po anketi Večera volilo še 9,4 odstotka vprašanih. Svoj rezultat je poslabšala SD, ki bi jo še avgusta volilo 13,2 odstotka vprašanih. Prav tako se je slabše odrezala PS, ki bi jo avgusta volilo 7,1 odstotka vprašanih.

Po anketi Dela, ki smo jo objavili avgusta se je za SD opredelilo 16,8 odstotka vprašanih, julija 17,9 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji je avgusta sledila SDS, ki ji je svoj glas namenilo 14,1 odstotka vprašanih. Delež neopredeljenih znaša 44,7 odstotka vprašanih.

Glede na avgust so priljubljenost po anketi Večer nekoliko povečale Desus (avgusta bi jo volilo 3,7 odstotka vprašanih), SLS (avgusta bi jo volilo 1,9 odstotka vprašanih) in DL, ki bi jo avgusta volilo 1,6 odstotka vprašanih. Podpora pa je nekoliko padla NSi, saj bi jo avgusta volilo še 3,5 odstotka vprašanih.

Ocena vladi: 2,38

Vlada Alenke Bratušek je na javnomnenjski redovalnici, kjer vprašani delo vlade ocenjujejo z ocenami od ena do pet, dobila nižjo oceno kot prejšnji mesec. Srednja ocena njenega dela zdaj znaša 2,38, medtem ko je avgusta dobila oceno 2,53. Največjo podporo ima vlada med upokojenci in volivci strank SD, Desus in PS, najmanj pa med mladimi in brezposelnimi.

Po avgustovski anketi Dela se je ocena vlade izboljšala v primerjavi z julijem. Srednja ocena je avgusta znaša 2,71, julija pa 2,61.

Dobra tretjina: Vlada naj zaprosi za pomoč

33,8 odstotka vprašanih sicer meni, da bi se morala vlada čim prej soočiti z resnico in evropski reševalni sklad zaprositi za pomoč. 26,8 odstotka jih meni, da se lahko Slovenija sama izvleče iz krize, 15,3 odstotka pa, da jo lahko izvleče samo trojka. 10,8 odstotka jih meni, da pomoč iz evropskega reševalnega sklada ne bo zadoščala za izhod Slovenije iz krize.

Idejo o pomoči iz evropskega reševalnega sklada najbolj zagovarjajo srednja generacija in anketiranci z višjimi prihodki. V to, da se je Slovenija še zmeraj sama sposobna rešiti iz krize, najbolj verjamejo starejši in anketiranci s skromnimi prihodki gospodinjstva ter simpatizerji PS in SD. Stališče, da lahko Slovenijo reši samo trojka, pa največkrat omenjajo simpatizerji SDS.

***

Raziskavo javnega mnenja je izvajalo podjetje RM Plus, d.o.o., od 27. septembra do 1. oktobra 2013 s pomočjo 26 anketarjev. Anketirali so 700 naključno izbranih ljudi, starih 18 let ali več. Vzorec temelji na aktualnem telefonskem imeniku in je obtežen tako, da je po spolu, starosti, izobrazbi in regiji reprezentativen. Standardna napaka vzorca pri 95-odstotni zanesljivosti ne presega +/-3,5 odstotne točke.