SDS radikalno v volilno kampanjo

Janša se s sloganom Najprej Slovenija postavlja ob bok Trumpu.

Objavljeno
18. februar 2018 20.28
jsu*Janez Janša zaslišanje
Z. P.
Z. P.
Ljubljana – Dve desni stranki – SDS na akademiji ob 29. obletnici in NSi na programski konferenci – neuradno začeli predvolilni boj. Prva išče navdih pri madžarskem voditelju Orbánu, druga pri evropski zmerni desnici.

Prvak SDS Janez Janša, ki bo maja letos obhajal 25. obletnico prevzema stranke iz rok Jožeta Pučnika, je na slavnostni akademiji objavil DNK stranke in volilni program SDS. Tako kot pred desetletjem je tudi zdaj napovedal vzpostavitev druge republike. »Globoko državo, ki pere denar za teroriste, postavlja in odstavlja vlade in stranke, zapira po nedolžnem, krade otroke in mandate, bomo v prihodnjem mandatu ali dveh, če bo potrebno, razgradili in nadomestili z državo druge republike, z državo dokončane tranzicije,« je naznanil Janša.

Po vzoru slogana Donalda Trumpa (America first oziroma ZDA na prvem mestu) je izbral slogan Najprej Slovenija, pri ideološkem zavezniku, madžarskem premieru Viktorju Orbánu, pa si je sposodil retoriko o nevarnosti civilnodružbenih organizacij iz omrežja Sorosevih fundacij, ki da načenjajo evropsko identiteto in kulturo.

Foto: Blaž Samec/Delo

Drugačne predvolilne tone smo poslušali na programski konferenci NSi, kjer je novi predsednik stranke Matej Tonin izpostavljal teme prihodnosti, ki naj bi po njihovem temeljila na tržno-socialnem ekonomskem modelu. V NSi tako izpostavljajo probleme zaradi okornega poslovnega okolja, staranja prebivalstva in visokega javnega dolga. Pri snovanju predvolilnega programa so se oprli na mrežo obrtne in gospodarske zbornice, kar naj bi nakazovalo, da se skušajo prikazati kot politična sila, ki ima posluh za manjše podjetnike in gospodarstvo.

Že na prvi pogled lahko opazimo, da v SDS bolj stavijo na teme kulturnega boja in konservativne revolucije, v NSi pa dajejo večji poudarek temam in metodam, ki naj bi po njihovem mnenju izboljšale delovanje države.