Vrhovno državno tožilstvo: Tožba SDS absurdna

SDS toži državo zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na volitve 2014. »Stranka je utrpela materialno in politično škodo.«

Objavljeno
06. september 2016 11.17
Patria
Š. P., STA, M. V., Ma. F.
Š. P., STA, M. V., Ma. F.

Ljubljana − Na vrhovnem državnem tožilstvu so tožbo SDS proti državi zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014 označili za »tako absurdno, da si ne zasluži nobene, niti najmanjše reakcije državnega tožilstva«. Po njihovem mnenju gre le za nov poskus ustrahovanja pravosodja. Na pravosodnem ministrstvu, ne na vrhovnem sodišču tožbe Slovenske demokratske stranke ne komentirajo. Z Vrhovnega sodišča RS so sporočili, da so z informacijo o tožbi za zdaj seznanjeni zgolj prek medijskih vprašanj ter spletnih objav. »Zaradi spoštovanja pravnega reda je zunaj okvira pravnih postopkov pred sodišči ne moremo komentirati.«

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili prejem tožbe SDS. Višina takse, ki jo je ob njeni vložitvi morala plačati stranka, pa je 9165 evrov.

SDS namreč od države zahteva skoraj 900.000 evrov z obrestmi zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014. Menijo, da je s sodbami v zadevi Patria, ki jih je razveljavilo ustavno sodišče, in zaporom predsednika SDS Janeza Janše narejena velika premoženjska in politična škoda stranki.

Po njihovem mnenju je razvoj dogodkov v primeru Patria in zaporu Janše pokazal, da je šlo za načrtovano rušitev predsednika stranke SDS, da se onemogoči največja opozicijska stranka na volitvah.

Zato državnemu pravobranilstvu predlagajo, da to odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek in preostalih sodnic in sodnikov ter tožilcev v zadevi Patria.

Poseg afere Patria na volitve v DZ julija 2014 pa je bil po njihovi oceni tako velik, da je vplival tako na volilno udeležbo kot na sam volilni rezultat. »Zaradi vseh teh namerno povzročenih protipravnih ravnanj sodišč je bila SDS narejena velika politična škoda,« so zapisali.

SDS: Stranka je utrpela materialno škodo

Navajajo tudi, da je več eminentnih pravnikov v državi, denimo vodja kazenskega oddelka vrhovnega sodišča Marko Šorli, Matevž Krivic, Klemen Jaklič, Matej Avbelj in mnogi drugi, že med samim procesom opozarjalo na nestrokovno ravnanje sodišča.

SDS je na predčasnih volitvah 2014 dosegla veliko slabši volilni rezultat, kot so ga napovedovale ankete pred volitvami vse do dne, dokler Janša ni moral na prestajanje zaporne kazni, opozarjajo v stranki.

Janša je bil pozvan na prestajanje zaporne kazni 20. junija 2014, volitve pa so bile 13. julija 2014. »Vsakomur je jasno, da je bila ta sodba v funkciji volitev, saj je bilo zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji,« menijo v stranki. »Če do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov kot na volitvah leta 2008,« ocenjujejo.

Razlika med deležem glasov, ki jih je prejela SDS na volitvah leta 2008, in deležem glasov, prejetih na volitvah leta 2011 in 2014, ter na ta delež glasov vezana proračunska sredstva predstavljajo neposredno materialno škodo, ki jo je utrpela SDS. Tako od države zahtevajo 886.257,37 evra z obrestmi.

»Prek sto tisoč volivcev SDS bojkotiralo volitve«

Pri tem izpostavljajo, da je ustavno sodišče v sosednji Avstriji razveljavilo drugi krog volitev za predsednika države zaradi bistveno manjših kršitev, kot so se zaradi procesa Patria dogajale v Sloveniji.

Janši je bilo zaradi prestajanja zaporne kazni tudi onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji. Zato se je po njihovem mnenju velik del volilnega telesa odločil volitve »bojkotirati« in na volišča ni odšel, zaradi česar je bil izid volitev za SDS bistveno manj ugoden, kot bi bil, če bi v kampanji lahko sodeloval tudi Janša.

Več kot sto tisoč volivcev SDS se namreč »zaradi politično motiviranega in ugotovljeno nezakonitega kazenskega postopka zoper predsednika SDS« volitev ni udeležilo, saj niso hoteli glasovati na volitvah, ki so jih ocenili za nelegitimne. Takšno oceno je podal tudi analitik Andraž Zorko iz Valicona, pišejo v stranki.

Zorko: S takšnimi podatki ne razpolagamo

S trditvijo stranke, da je podal tovrstno oceno, pa se Zorko ne strinja. »V družbi Valicon nismo ne takrat ne kasneje, izvedli raziskave, s katero bi preverjali dejanske razloge za neudeležbo teh volivcev, zato s takšnimi podatki ne razpolagamo,« se je danes odzval.

»Dejstvo je, da je stranka SDS leta 2014, glede na volitve v letih 2004, 2008 in 2011, izgubila več kot 100.000 volivcev (podatki DVK), zakaj se ti volivci niso udeležili volitev, pa najbolj vedo ti volivci sami,« je še pojasnil.

»Kaj si mislim o tožbi SDS proti državi? Ker so v modi plagiati, bom »ukradel« besede iz ust enega od predstavnikov Janši konkurenčne stranke NSi (uporabljene v drugi zvezi): Ne bom se zakrohotal - se bom samo nasmehnil,« pa se je na tožbo stranke SDS odzval nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic.