SDS v državnem zboru zaposlila Dejana Kaloha (Politikis)

Janševim poslancem pomaga 28 strokovnih sodelavcev. 2,2 milijona evrov za parlamentarne pomočnike.

Objavljeno
16. oktober 2013 22.42
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Državni zbor je v torek dobil novega zaposlenega. Poslanska skupina SDS je kot strokovnega sodelavca zaposlila Dejana Kaloha, lastnika največji opozicijski stranki naklonjenega spletnega portala Politikis in solastnika založbe Nova obzorja, ki izdaja strankino glasilo Demokracija.

V poslanski skupini SDS so za Delo potrdili, da so Kaloha zaposlili za določen čas šestih mesecev. Kako konkretno bo pomagal pri delu poslancev, ni jasno, saj smo izvedeli le, da bo »opravljal delovne naloge, opredeljene v pogodbi o zaposlitvi, ter naloge po navodilih odgovorne osebe«. Za to bo prejemal plačo javnega uslužbenca v 31. plačnem razredu, kar na mesec pomeni dobrih 1400 evrov bruto.

Kaloh je bil v državni upravi zaposlen tudi v času Janševe vlade, ko je postal kabinetni svetovalec takratnega ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. V opisu njegovih delovnih nalog je bila neposredna pomoč pri vodenju strokovnih nalog ministrstva, samostojna priprava sistemskih rešitev in drugih najzahtevnejših gradiv ter vodenje in sodelovanje v najzahtevnejših projektnih skupinah ministrstva.

Več »strokovcev« kot poslancev

Kalohova služba v DZ je ena tistih, ki je vezana na zaupanje posamezne parlamentarne stranke in ne predvideva nobenih strokovnih kompetenc. Za ta namen imajo letos vse poslanske skupine skupaj predviden kar dobra 2,2 milijona evrov težak proračun. Največ strokovnih sodelavcev imajo v opozicijski SDS, kjer 26 poslancem pomaga 28 dodatnih javnih uslužbencev – zaposlenih za določen čas do prenehanja delovanja posamezne poslanske skupine. Letos lahko v SDS porabijo dobrih 650.000 evrov, v največji vladni stranki PS, kjer 27 poslancem pomaga 19 »strokovcev«, pa okoli 680.000 evrov. Druge manjše stranke imajo po številu poslancev odstotkovno še večji delež pomočnikov, kar pomeni, da je v DZ zaposlenih celo več strokovnih sodelavcev kot poslancev. Gre tudi za edino kategorijo parlamentarnih zaposlitev, kjer se je zaposlovanje v zadnjih letih povečalo, medtem ko se je število nepolitičnega kadra DZ v duhu državnega varčevanja nenehno zmanjševalo.

Imenski seznam političnih strokovnih sodelavcev pokaže, da omenjene službe navadno zasedajo člani parlamentarnih strank ter sorodniki oziroma znanci določenih politikov. Spomnimo le na zaposlitve poslanske kandidatke PS Britte Bilač, Gašperja Predaliča, sina nekdanjega generalnega sekretarja Janševe vlade Boža Predaliča, in nekdanje poslanke SD Silve Črnugelj. Takšna praksa, ki jo najdemo tudi pri drugih strankah, napeljuje na sklep, da državna politika del svojega kadra sistematično zaposluje v javnih službah.