SDS: Vladni ukrepi vodijo v propad kmetijstva

Kmetje naj bi po zadnjem predlogu zakona o nepremičninah plačevali devetkrat več kot danes.

Objavljeno
25. september 2013 20.29
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS Marjan Golavšek ter poslanca SDS Robert Hrovat in Zvone Lah so na današnji novinarski konferenci opozorili na posledice ukrepov vlade na področju kmetijstva in podeželja.

Kot je dejal Golavšek, bodo kmetje po zadnjem predlogu zakona o nepremičninah plačevali devetkrat več kot danes.

»To, kar kmetijstvo doživlja v zadnjem obdobju, je nesprejemljivo. Vse davčne obremenitve so tako hude, da kmetijstvo tega enostavno ne bo zmoglo več plačevati,« je opozoril Golavšek, in dodal, da v forumu razmišljajo o stavki.

Hrovat pa je izrazil zaskrbljenost nad delovanjem vlade in izpostavil, da kmetijska zemlja »ni in ne sme biti predmet iskanja rešitev za fiskalno politiko države.«

Z veliko zaskrbljenostjo spremljajo tudi pripravo programa razvoja podeželja na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. V naslednjem sedemletnem obdobju bo Sloveniji na voljo 1,1 milijarde evrov za oblikovanje programa, pri tem pa poudarjajo, da bo moral program dvigniti stopnjo samooskrbe, ohraniti aktivne kmetijske površine in omogočiti mladim, da prevzamejo aktivno kmetovanje.

Lah pa je izpostavil, da bosta povečanje katastrskega dohodka in davek na nepremičnine bistveno vplivala na izračun dohodnine za vse tiste, ki zemljo sicer imajo, vendar jim ta ne prinaša prihodkov, s tem pa bodo družine, ki posedujejo zemljo, v neenakopravnem položaju pri socialnih transferjih.

»Davek na nepremičnine pa bo kmetom, ki porabijo dobršen del svoje plače ali pokojnine za kmetovanje, onemogočil nadaljnje kmetovanje, ti ukrepi pa bodo povzročili zaraščanje zemlje in zmanjšanje samooskrbe,« je še dodal.