SDS vložila interpelacijo zoper Čuferja

V SDS tudi predlagajo, naj se predlog proračuna za prihodnji dve leti umakne iz zakonodajnega postopka.

Objavljeno
02. oktober 2013 11.59
iza/andrej sircelj
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Poslanska skupina SDS je v torek zvečer vložila interpelacijo o delu in odgovornosti finančnega ministra Uroša Čuferja, in sicer zaradi predloga za podelitev neomejenega državnega poroštva pri nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke ter predloga za razrešitev Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja v t.i. slabi banki.

V SDS tudi predlagajo, naj se predlog proračuna za prihodnji dve leti umakne iz zakonodajnega postopka.

Prvi razlog je podelitev neomejenega poroštva pri likvidaciji Probanke in Factor banke, je na tiskovni konferenci pojasnil vodja poslanske skupine Jože Tanko. »Minister za finance ni pravočasno zavaroval in umaknil iz Factor in Probanke 600 mio državnih depozitov,« je nadaljeval.

Ugotavljati bi morali odgovornost lastnikov, nadzornikov in uprav Factor in Probanke, meni SDS.
Minister tudi ni pristal na javno objavo tistih, ki bodo prejeli več kot 100.000 evrov. To je kršitev zakona o bančništvu.

Drugi razlog so kadrovske čistke, je na tiskovni konferenci pojasnil Jože Tanko.

Predlog za umik proračunov za 2014 in 2015 iz zakonodajnega postopka, pa SDS utemeljije s poslabšanimi gospodarskimi napovedmi. Tanko: »V proračunu ni pokritja za približno 1 milijardo evrov. Primanjkljaj tako ne bo 1,2 milijarde, temveč bo dvakrat večji.«