SDS z ovadbo nad »neznanega storilca« iz vlade

Zaradi julijskih dogovorov vlade z MOL SDS za razširitev interpelacije proti Virantu, PS jim očita »drugi Velikovec«.

Objavljeno
09. oktober 2013 17.08
jsu/bratusek jankovic
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Ovadbo zaradi ponarejanja listin in onemogočanja dokazovanja bodo po vladni objavi zapisnika o julijskih pogovorih vlade z mestno občino Ljubljana poslanci SDS poslali policiji, tožilstvu in NPU. Ovadba bo vložena proti neznanemu storilcu, je povedal vodja poslanske skupine Jože Tanko.

Z ovadbo se odzivajo na vladno objavo uradnega in po zatrdilih vlade usklajenega zapisnika o pogovorih z mestno občino Ljubljana (MOL), ki so bili julija. Vladni usklajeni zapisnik je datiran z 9. septembrom. Z njim so iz vlade ta teden zanikali verodostojnost dokumenta o teh pogovorih, ki ga je javno objavila SDS, na katerem je datum 23.7., kot avtor pa je naveden član delegacije mestne občine Ljubljana Miha Verbič.

Odgovarjal bo: Virant

NSI bomo predlagali dopolnitev vsebine interpelacije proti notranjemu ministru Gregorju Virantu, je Jože Tanko odgovoril na vprašanje, ali nameravajo po proučitvi dokumentov storiti še kaj, glede na to, da je med sejo sveta SDS v soboto Janez Janša ocenil, da zapisnik o pogovoru med MOL in vlado kaže »značilen diskriminatoren pristopa do ustavno zapovedanega enakomernega razvoja države« in »načrtno siromašenje malega in srednjega gospodarstva, kmetov, podeželje in vseh regij, razen Ljubljane.«

Janša je napovedal, da bodo poslanski skupini naložili, naj prouči dokumente, ki bi dokazovali, da je imela mestna občina privilegiran položaj tudi pri investicijah iz evropskih sredstev.

Tanko upa, da se bo z SLS in NSi o dopolnitvi interpelacije proti Virantu mogoče dogovoriti. Viranta na pogovorih ni bilo, so pa med dogovori tudi zaveze, ki se nanašajo na njegov resor.

Tanko: Vlada ni objavil zapisnika pogovora

»Mi nismo nič posegali,« je Tanko zanikal trditve Pozitivne Slovenije, da je SDS javnosti predstavila prirejen ali celo ponarejen zapisnik o dogovoru med mestno občino Ljubljana in vlado o srečanju 23. julija letos. Kot je opozoril Tanko, je SDS objavila dokument, ki so ga pridobili od anonimnega vira in ki je po načinu navajanja sodeč nastal na mestni občini, na njem je datum 23.7., torej dan srečanja v vladnih prostorih, podpisan pa je Miha Verbič, ki je bil v delegaciji mesta.

Tanko je danes opozoril, da dokument, ki ga je kot odziv objavila vlada, ni zapisnik dogovorjenega na srečanju, saj vsebuje že podatke o izvedenemu po dogovorjenem konec julija. Vsebinsko se ne razlikuje pri navajanju udeležencev, na srečanje je poleg premierke prišlo še sedem ministrov PS, SD in Desusa ter vrh mestne občine z Zoranom Jankovićem na čelu. Spremembe so pri navedbi odgovornih za izvedbo posameznih dogovorov, kjer se v vladnem dokumentu pojavi tudi hčerka vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja, ki je v dokumentu mestne občine ni. V vladnem dokumentu so, je ocenil Tanko, sklepi predrugačeni, spremenjeni, nekateri zbrisani. V vladni verziji ni več dogovora o privilegiranem položaju prestolnice pri pridobivanju evropskih sredstev, ki ga je posebej navajal Janša v soboto. Po ocenah Tanka je del julija dogovorjenega tudi že uresničen in MOL je s spremembo zakona o izvrševanju proračuna že dobil nekaj dodatnih milijonov evrov.

Po neuradnih reakcijah iz PS je zapisnik, ki ga je javnosti predstavila SDS, zapis o dogovorjenem, ki ga je po pogovoru morda za Ljubljano sestavil predstavnik mestne občine Miha Verbič, ki pa je enostranski, ni bil usklajen z vladno stranjo in nima statusa uradnega dokumenta. Na njem tudi ni nobenega žiga ali številke.

Odziv Pozitivne Slovenije: Drugi Velikovec

Iz Pozitivne Slovenije so se na napovedi in ocene SDS odzvali pisno. Odgovor navajamo v celoti:

Iz SDS so v ponedeljek sporočili, da so zapisnik sestanka Vlade RS in MOL »pridobili od osebe, ki je bila prisotna na sestanku«. Danes trdijo, da jim je zapisnik posredoval anonimni vir.

SDS je v soboto napovedala interpelacijo vlade, ustavno obtožbo predsednice vlade ali izredno sejo DZ zaradi srečanja med Vlado RS in MOL. Od tega sedaj ne bo nič, podali bodo kazensko ovadbo zoper neznanega storilca ter morda ta očitek dodali v interpelacijo zoper ministra Viranta, ki ga na omenjenem sestanku sploh ni bilo.

Tudi ta afera nosi prstne odtise znanega laboratorija izmišljotin in poneverb. Dobili smo »drugi Velikovec«, z razliko, da je javnost po primeru Velikovec (in številnih podobnih) postala občutljiva na takšne poskuse in se je ponarejanje dokumentov tokrat razkrilo že v samem začetku. Gre za šolski primer prozorne in podle demagogije, ki se je poslužuje politika brez lastnih idej.

O sestanku med vlado in MOL so v juliju obširno poročali mediji, tudi o vsebini srečanja. Namen problematiziranja tega srečanja je poskus prikaza, da vlada neupravičeno in v škodo drugih občin dodeljuje proračunska sredstva Ljubljani. S tem se želijo vnesti razdor med Ljubljano in preostalimi občinami. Gre za izmišljotino, saj imamo, enako kot drugod po svetu, Zakon o glavnem mestu, ki opredeljuje obveznosti in pravice glavnega mesta in vlade.

Če Ljubljane ne bi uspešno vodil župan Zoran Janković, SDS njenega financiranja ne bi problematizirala. Če bi pa župan imel rumeno strankarsko izkaznico, Janševa vlada nikoli ne bi Ljubljani odvzela 60 MIO EUR, so zapisali iz Pozitivne Slovenije

 

 

 

 

Zapisnik, ki je domnevno nastal na MOL