Se bo PS odločila za zvezo evropskih liberalcev?

PS je sicer edina slovenska parlamentarna stranka, ki še ni uvrščena v nobeno evropsko politično zvezo.

Objavljeno
27. junij 2013 12.38
POZITIVNA SLOVENIJA
Ni. Č., Delo.si; An. B., notranja politika
Ni. Č., Delo.si; An. B., notranja politika

Ljubljana - Alenka Bratušek se je kot vodja Pozitivne Slovenije (PS) v Bruslju sestala z voditelji evropskih liberalcev in demokratov, kjer se bo Seznanila s politiko ALDE.

Na tradicionalnem vrhu Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDA) jo spremlja tudi predsednik odbora PS za zunanjo politiko in minister za obrambo Roman Jakič, ki je bil na zadnjem kongresu zavezništva izvoljen v upravni odbor ALDS. Tam opravlja funkcijo zakladnika.

PS je sicer edina slovenska parlamentarna stranka, ki še ni uvrščena v nobeno evropsko politično zvezo. Proces pridruževanja evropskim socialistom je začasno ustavila na zadnjem kongresu, na katerem je Zoran Janković zamrznil svoj predsedniški položaj.

Članici ALDE sta že Državljanska lista (DL) in neparlamentarna stranka LDS.

V EU so predsedniki vlad praviloma voditelji stranke, ki spadajo v eno od evropskih političnih družin - socialistično in socialno demokratsko, konservativno ali liberalno.

Bivši premier Janez Janša se je redno udeleževal tradicionalnih vrhov največje evropske stranke, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), bivši premier Borut Pahor pa vrhov evropskih socialistov (PES).

Bratuškova se bo danes udeležila tudi zasedanja Evropskega sveta, kjer se bodo evropski voditelji posvetili predvsem ekonomski politiki in zaposlovanju.