Se čas Štularju na RTVS izteka?

Osem predstavnikov civilne družbe v programskem svetu RTV iz časa Janševe vlade bodo zamenjali novi, iz časa Cerarjeve.

Objavljeno
13. april 2016 15.26
vidic štular
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana − Osem predstavnikov gledalcev in poslušalcev v programskem svetu RTV Slovenija bo jutri med 37 kandidati izbirala mandatno-volilna komisija državnega zbora. Izbrano osmerico bo prihodnji teden potrjeval še državni zbor. Posledica bo spremenjena večina v programskem svetu, ki ima 29 članov. Nov bo tudi predsednik programskega sveta RTV. Zdaj ga vodi Mitja Štular. Štularju se prihodnji mesec izteče mandat.

Bo Štular še v svetu?

Za člane programskega sveta kandidirajo številni znani Slovenci, denimo nekdanji direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik, športni funkcionar Janez Sodržnik, nekdanji direktor RTV Aleks Štakul, zgodovinar Janko Prunk, komunikolog Andrej Škrlep.

                                                                  Mitja Rotovnik


Med kandidati so tudi številni že dosedanji člani programskega sveta, tudi predsednik sveta Štular. Štular je vodenje programskega sveta kot vršilec dolžnosti prevzel v začetku leta 2014, ker je med kandidati zbral največ glasov, a premalo za pravo vodenje. Zanj je takrat volilo 13 svetnikov, za Cirila Baškoviča, člana na predlog SD, 12.

Rezultat je v času, ko je državi že vladala Alenka Bratušek, pokazal, da nobena od strani v programskem svetu nima jasne večine. Za pravega predsednika je bil po dveh vedejevstvih Štular izvoljen januarja lani, ko je vlado že vodil Miro Cerar. Za Štularja je v začetku leta 2015 glasovalo 16 svetnikov.

                                                                      Mitja Štular


Protikandidat, nekdanji radijski novinar Gojko Bervar je zbral osem glasov. Svetniški mandat se Štularju, če prihodnji teden ne bo znova izvoljen, izteče maja.

Kako se pokaže vpliv strank?

Izbira članov, ki predstavljajo gledalce in poslušalce, je običajno posledica dogovora strank vladajoče koalicije, ki si razdeli večino položajev. Prvič bo tokrat vpliv pridobivala SMC, ki ima od volitev julija 2014 v državnem zboru največ sedežev.

Med prijavljenimi kandidati, ki imajo po tem ključu možnosti, je mariborski mestni svetnik SMC Damir Orehovec, ki ga predlaga Zveza prijateljev mladine. Orehovec je v Mariboru ravnatelj Osnovne šole Martina Konšaka. Od že dosedanjih članov, ki znova kandidirajo, so bili maja 2012, ko je državi ravno dobro zavladala druga vlada Janeza Janše, za člane izvoljeni delegat v osamosvojitveni skupščini in nekdanji železniški sindikalist Slavko Kmetič, ki spada k SDS, Alojz Bogataj, ki je pred tem leta 2011 kandidiral za Desus na parlamentarnih volitvah, Žiga Kušar, ki je za poslanca kandidiral za DL ... Že pred štirimi leti je relativno veliko glasov, a premalo za izvolitev, že zbral novinar Štakul, ki je bil med letoma 2001 in 2006 generalni direktor RTV.

Največ predlagateljev za Saviča in Zupaniča

Med vsemi kandidati, ki so tokrat pred poslanci, je največ posameznikov in skupin, kar 18, predlagalo nekdanjega novinarja, sicer pa komunikologa, ki je zelo dejaven na družabnih omrejžjih, Domna Saviča.

                                                                       Domen Savič


Po številu organizacij, ki ga podpirajo, pa je najvišje režiser in profesor Miran Zupanič, ki ga je predlagalo sedem različnih društev in združenj s področja filma in s filmom povezanih umetnosti.