Še pred božičem paket za stabilizacijo javnih financ?

Intervencijski zakon: V četrtek sestanek vlade s sindikati 
in upokojenci. V paketu morda tudi znižanje plač.

Objavljeno
15. november 2011 19.00
Posodobljeno
15. november 2011 19.03
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Sestanek vlade s sindikati in upokojenci o tem, ali je mogoče pripraviti paket zakonov za stabilizacijo javnih financ, je predviden za četrtek.

Sekretar za socialni dialog v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica pravi, da bo treba še pred božičem sprejeti ne le intervencijski zakon, temveč paket ukrepov na več področjih; tudi za gospodarstvo, bančni sistem in stečajne postopke.

»Socialnim partnerjem bomo v razpravo ponudili paket zakonov, ki so bolj ali manj že znani, in nato pogledali, ali bi jih lahko skupaj ’izbrusili‘ in določili okvir ukrepov,« je cilje vlade pojasnil Pavlica. Vlada s predlogom SDS za začasno znižanje funkcionarskih plač za deset odstotkov nima težav, pravi Pavlica.

Ena od možnosti je po njegovem mnenju tudi ta, da bi znižanje funkcionarskih plač vključili v paket zakonov, ki bi jih državni zbor sprejemal takoj po volitvah. Pogovor s političnimi strankami bo opravil predsednik vlade Borut Pahor, vendar bo najprej počakal na četrtkov sestanek, ko bo jasno, kakšen bo odziv socialnih partnerjev, in ali je dogovor sploh mogoč. Nato bi k pogovorom povabili tudi stranke.

Na predlog SDS so se danes odzvali v poslanski skupini Zares. Posebni zakon, ki ga predlaga, je po njihovem mnenju »premalo ambiciozen in postopkovno neizvedljiv«.

Poslanci Zaresa zato drugim strankam znova predlagajo, naj intervencijski zakon uvrstijo na dnevni red izredne seje, nato pa bi ga »popravili«, in sicer tako, da bi preložili usklajevanje plač v javnem sektorju, pokojnin, socialnih transferjev z inflacijo in napredovanja v letu 2012 do sprejetja rebalansa proračuna za leto 2012 ali najpozneje do 1. julija prihodnje leto. Plače javnih funkcionarjev – razen sodnikov – bi znižali za deset odstotkov, sodnikom pa jih v istem obdobju le zamrznili.