Sedlarjeva v pismu Pahorju o nevzdržnem stanju na KPK

Namestnica predsednika KPK je predsedniku zapisala, da jo Štefanec že od nastopa funkcije skuša onemogočati in izločati iz procesov dela.

Objavljeno
12. oktober 2015 17.51
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Na KPK so za STA zanikali navedbe namestnice predsednika KPK Alme Sedlar, da naj bi ji predsednik Boris Štefanec omejeval dostop do nekaterih podatkov. Kot so pojasnili, je Štefanec dostop do določenih informacij omejil vsem članom senata, in sicer zaradi suma posegov v osebne podatke. Ta sum bo KPK tudi prijavila informacijskemu pooblaščencu.

Namestnica predsednika KPK Alma Sedlar je danes v pismu predsedniku republike Borutu Pahorju zapisala, da jo Štefanec že od nastopa funkcije skuša onemogočati in izločati iz procesov dela. Pojasnila je, da ji je v petek med drugim izdal odredbo, na podlagi katere ji je omejil dostop do vpogleda v pošto KPK in dostop do dokumentacije, potrebne za njeno delovanje kot namestnice.

Na KPK so za STA pojasnili, da z vsebino pisma, ki ga je Sedlarjeva poslala Pahorju, niso seznanjeni. So pa poudarili, da »predsednik komisije vse očitke o onemogočanju dela namestnici odločno zavrača, saj delo na področju, za katerega je pooblaščena, lahko neovirano opravlja še naprej.«

Ob tem so zapisali, da je predsednik komisije »zaradi dogodkov v zvezi s posegi v podatke, ki so zaščiteni v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov, omejil dostope do teh podatkov, in sicer ne le namestnici, ampak vsem članom senata«. Kot so napovedali, bo komisija zaradi omenjenih posegov še danes poslala prijavo informacijskemu pooblaščencu in uvedla tudi vse druge ustrezne postopke v skladu z zakonodajo.

Sedlarjeva je sicer v omenjenem pismu še opozorila, da je KPK v minulem letu zapustilo nesorazmerno veliko uslužbencev. Številke o odhodih in prihodih zaposlenih, ki so jih STA posredovali s komisije, kažejo, da je v zadnjem letu odhodov manj kot v letu pred tem.

Tako je od začetka oktobra 2014 do konca septembra letos komisijo zapustilo šest zaposlenih, v enakem obdobju leto pred tem pa 14. Odhode so sicer na KPK sproti nadomeščali, saj je v zadnjih letih njihove vrste okrepilo 22 zaposlenih.

Štefanec je vodenje KPK prevzel 31. marca lani.

O očitku Sedlarjeve glede »morebitnega političnega delovanja« predsednika Štefaneca pa so v KPK zapisali, da odprtih postopkov ne komentirajo. »Predsednik pa nobenega postopka ne ovira, še manj pa poskuša ustaviti,« so še zatrdili.