Šef evroskupine prestavil obisk pri nas

Vzrok so podaljšana proračunska pogajanja na Nizozemskem. V Slovenijo pride verjetno v drugi polovici oktobra.

Objavljeno
27. september 2013 19.42
reu EUROZONE-CYPRUS/DIJSSELBLOEM
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Ljubljana – Predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem je prestavil za v ponedeljek načrtovani obisk v Sloveniji: vzrok so nizozemska podaljšana proračunska pogajanja in dodatne obveznosti, zato pride k nam v prihodnjih tednih, smo izvedeli v njegovem kabinetu.

Teorije zarote so odveč, saj nizozemska koalicijska vlada zdaj začenja težavna pogajanja z opozicijo o proračunski porabi 2014, njen cilj pa je pridobiti »široko podporo« za nepriljubljene ukrepe v zgornjem domu nizozemskega parlamenta.

Finančni minister Jeroen Dijsselbloem bo zdaj poslal vabila vsem strankam v parlamentu in jih povabil k sodelovanju, je nizozemski spletni portal dutchnews.nl danes povzel izjavo premierja Marka Rutteja.

Dijsselbloem tako pride k nam verjetno v drugi polovici oktobra, tema, zaradi katere se nameril k nam, na pogovore z vlado in Banko Slovenije – sanacija in čiščenje bank – bo takrat še bolj aktualna.

Težave z usklajevanjem proračuna pa imamo tudi pri nas. Sindikalni veljaki so namreč danes protestno zapustili sejo Ekonomsko socialnega sveta, kjer bi jim morala premierka Alenka Bratušek predstaviti predlog proračuna, seja pa je bila nato končana. Bratuškova je povedala, da je nad takšnim odnosom razočarana in da se vsi očitno ne zavedajo resnosti razmer.