Seja vlade iz domačega fotelja

Dostop do elektronskega sistema Spectiva, programske opreme za oddaljen nadzor oziroma spremljanje sej vlade, so imele tri osebe.

Objavljeno
27. januar 2012 21.47
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana - Dostop do programske opreme za oddaljen nadzor oziroma spremljanje sej vlade so imele le tri osebe: Janez Janša, Božo Predalič in Milan M. Cvikl. Ali sta imela nekdanji premier in njegov generalni sekretar dostop tudi po sestopu z oblasti, bo pokazala policijska preiskava.

Generalna sekretarka odhajajoče vlade Helena Kamnar nam je sicer omenila, da so ji pristojni v vladnih službah zatrdili, da Janša in Predalič dostopa do sistema Spectiva po končanem mandatu nista več imela, vendar je v svoje interno poročilo zapisala: »Dostop do omenjenega programa je bil zelo omejen, ker pa je bila računalniška oprema v postopku kriminalistične preiskave zasežena, ne vemo zanesljivo, komu in kdaj je bil dostop dovoljen.«

Posnetki sej vlade so se na internetu prvič znašli 2. julija 2009. Spor takratnih ministric Katarine Kresal in Irme Pavlinič Krebs na vladi je v javnosti močno odjeknil, zadnja pa je takoj po seji vlade »v živo« dejala: »Nisem vedela, da imajo naši prostori ušesa.«

Očitno jih imajo, saj so se pred kratkim v javnosti pojavili še trije (delni) posnetki vladnih sej: Janševe iz 31. avgusta 2008 ter dveh Pahorjevih z dne 23. in 30. aprila 2009.

Vsi posnetki vladnih sej datirajo pred dnem, po katerem Spectiva več ni delovala. O tem, tako pravijo naši viri blizu vlade, največ ve nekdanji generalni sekretar odhajajoče vlade Milan M. Cvikl, ki je o dogodku Kresal-Pavlinič Krebs opravil preiskavo. Danes nam je Milan M. Cvikl v telefonskem pogovoru povedal: »Sistem Spectiva sem res imel možnost uporabljati, vendar sem to zavrnil. To je preverljivo; takrat sem namreč menil, da tega, da bom doma spremljal dogajanje na vladi, ne potrebujem.« Cvikl je še povedal, da je bilo s sistemom, Spectiva mogoče spremljati tudi seje vladnih odborov.

Predalič pa je za STA zatrdil, da nima informacij o tem, kdo bi lahko imel dostop do programa Spectiva, Janšev odgovor na naše vprašanje, kako dolgo je razpolagal s tem sistemom, še čakamo. Vprašanje zanj smo na stranko SDS naslovili v četrtek popoldne.

Glede na to, da se v sklopu preiskave uhajanja posnetkov vladnih sej »kot ena izmed verzij preiskuje tudi delovanje elektronskega sistema Spectiva, ki je policiji znan«, smo na Policijsko upravo Ljubljana naslovili še vprašanje, ali bodo proti ljudem, ki so do sistema imeli dostop, ukrepali. Njihov odgovor je sledeč: »Več informacij vam zaradi tajnosti predkazenskega postopka ne moremo posredovati. Prav tako ne moremo zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov odgovarjati na del vprašanja, ki se nanaša na konkretne fizične osebe.«