Sekolec bo slovenski arbiter

Poslanci so s 54 glasovi za in 22 proti izvolil Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča.

Objavljeno
23. september 2011 10.25
Posodobljeno
23. september 2011 15.30
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Poslanci državnega zbora so na tajnem glasovanju s 54 glasovi za in 22 proti izvolili dr. Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo določil mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Po odločitvi ustavnega sodišča marca 2010, da arbitražni sporazum, ki sta ga slovenska in hrvaška vlada podpisali novembra 2009, ni v neskladju s slovensko ustavo in njegovi potrditvi junija 2010 na naknadnem zakonodajnem referendumu, je naša država tako storila tretji pomemben korak na poti začetka razreševanja slovensko-hrvaškega spora glede določitve poteka meje, stika Slovenije z odprtim morjem in ureditve režima za uporabo ustreznih morskih območij.

Da za Sekolca, sicer podpredsednika londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in člana stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, ne bodo glasovali, so danes napovedali le v SDS, saj, kot je dejal Jože Tanko, »si kandidat ne zasluži podpore, ker je dejal, da bo kot član arbitražnega sodišča deloval nevtralno, kar pomeni, da ne bo zastopal slovenskih interesov«.

Zavezanost nepristranskosti

Takšni interpretaciji so nasprotovali v LDS in SD. Anton Anderlič (LDS) je dejal, da imajo poslanci odlično priložnost, da vsaj na tej točki presežejo dnevnopolitična razhajanja. Kakšen bo izid arbitraže, ni odvisno predvsem od našega člana arbitraže, ki je človek z izjemnim mednarodnim ugledom, ampak od dokumentacije, ki jo bo pripravila Slovenija, naše argumentacije in mednarodnopravnih primerjav. Darja Lavtižar Bebler (SD) pa je spomnila, da so vsi sodniki zavezani k nepristranskemu odločanju, »zato očitek SDS predstavlja velik nesmisel«. Ali kot je pripomnil Borut Sajovic (LDS): »Stališče SDS kaže, kakšne sodnike si ta stranka želi v prihodnje – pristranske, ki bodo sodili po naše, ne pa pošteno in nepristransko.«

Osamljeni

Da je največja opozicijska stranka danes ostala očitno povsem osamljena v nasprotovanju Sekolčevi izvolitvi, so potrdile tudi besede Jakoba Presečnika (SLS), ki je povedal, da »stranka ne nasprotuje izvolitvi Sekolca in do kandidata nima pripomb«. Hkrati pa je opozoril, da je eno od najpomembnejših vprašanj tisto, ki zadeva opredelitev spora in pripravo izhodišč, pri tem pa je znova pozval k večji vključenosti in obveščenosti stranke o tem procesu.

Kako naprej?

Ko bo Hrvaška predvidoma decembra pristopila k EU, mora biti petčlansko arbitražno sodišče sestavljeno v mesecu dni. Kdo bo hrvaški arbiter, še ni znano, prav tako ne, kdo bodo trije člani tega sodišča, ki jih bo v imenovanje predlagala evropska komisija.