Se bo državni sekretar Jure Leben (SMC) obdržal na položaju?

Erjavec pričakuje, da bo SMC glede sekretarja Jureta Lebana »sprejela ustrezne odločitve«.

Objavljeno
25. september 2014 16.37
uho*SMC
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Državni sekretar na okoljskem ministrstvu Jure Leben se je v preteklosti - tudi pri iskanju zaposlitev in pri kandidiranju v organe SMC - predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima, so razkrili na Dnevniku Leban je celoten študij, tako na prvi stopnji (Bachelor's degree) kot na drugi stopnji (Master degree) opravil v Veliki Britaniji, na univerzi Oxford Brookes. Na univerzi Hatfordshire pa v tem trenutku opravlja tudi doktorski študij.

Dnevnik poroča, da se je Leben pred letom dni prijavil na razpis Zavoda za gradbeništvo (ZAG), kjer so iskali svetovalca z izobrazbo magistra znanosti. Na razpis se je prijavil zgolj Leben, v življenjepisu pa je dvakrat izrecno zapisal, da je magister znanosti .»Kljub temu da je že leta 2010 pridobil odločbo ministrstva za visoko šolstvo, v kateri je navedeno, da se mu v tujini pridobljena izobrazba v Sloveniji prizna kot druga stopnja visokošolskega izobraževanja po zakonu o visokem šolstvu, lahko pa uporablja pridobljeni naziv Master of Science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske,« navaja časopis in dodaja, da to »pomeni, da se ne more podpisovati z mag. Jure Leben, kar je v preteklosti redno počel.«

Ministrica Majcen: Očitki so neprijetni

O ravnanju svojega člana izvršnega odbora bodo v ponedeljek razpravljali tudi organi stranke Mira Cerarja, danes se je po pisanju STA oglasil tudi Karel Erjavec.  Ta meni, da Leben ni ustrezen za ta položaj, saj si težko predstavlja, bi lahko v miru opravljal svojo funkcijo, ker je že »zdaj veliko hrupa okoli te zadeve.«

Leben je namreč državni sekretar iz vrst SMC na ministrstvu za okolje, ministrica za okolje Irena Majcen pa je iz kvote Desusa. Ta je tudi po seji vlade dejala, da s kadrovske težave oz. očitku Lebnu ob vsem delu na ministrstvu tudi zanjo neprijetni.

Erjavec: Pričakujem ustrezne odločitve

Erjavec je zagotovil, da bo Majcnovo zagotovo podprl, pričakuje pa, da bo SMC sprejela ustrezne odločitve. »To pričakujem glede na to, kar so govorili v času volilne kampanje oz. za kaj se zavzemajo,« je poudaril.

Izpostavil je še, da poskušajo v vladi poiskati najboljše kadrovske rešitve.» Štelo se je, da je bila ta kadrovska rešitev v strokovnem smislu zelo dobra, zato je Desus nanjo pristal,« je povedal Erjavec in s tem odgovoril na vprašanje, ali bo nov državni sekretar izhajal iz kvote DeSUS.

Tudi Židan za "razrešitev" Lebana

Že pred sejo vlade je zaskrbljenost pokazal tudi minister za kmetijstvo in predsedujoči SD Dejan Židan, saj ve, da je okoljski resor izjemno zahteven. Ker so usmeritve predsednika vlade glede moralnih načel znane, Židan verjame, da se bo tudi na to težavo odzval »tako, kot je vedno govoril«.