Senat v zadevi Patria začenja delo

Za danes so zaključili, delo bodo nadaljevali jutri. Mogoče je, da najprej odločijo o začasni prekinitvi zaporne kazni.

Objavljeno
30. september 2014 10.19
Branko Masleša, predsednik Vrhovnega sodišča RS med novinarsko konferenco, kjer se je največ govorilo o primeru "Hilda Tovšak". Ljubljana, Slovenija, 28.maj 2013.
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana − Danes zjutraj se na vrhovnem sodišču za zaprtimi vrati začenja seja petčlanskega senata, ki bo odločal o vloženih zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria. Senatu predseduje predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, v senatu so še vrhovni sodniki Vesna Žalik kot sodnica poročevalka ter Maja Tratnik, Marko Šorli in Damijan Florjančič. Če senatu danes ne bo uspelo končati dela, ga bodo nadaljevali jutri in v petek, lahko pa določijo še dodatne datume. Sodbo bodo izdali pisno, čas za njeno izdajo je praviloma 30 dni.

Odločitve senata po obravnavi zahteve za varstvo zakonitosti, ki so jih vložili pravnomočno obsojeni Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, so lahko različne. Senat lahko odloči, da zahteva ni utemeljena in jo zavrne. Lahko ugotovi, da je utemeljena, izda sodbo, s katero ali spremeni pravnomočno odločbo ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča in zadevo vrne v novo odločitev okrajnemu sodišču. Lahko pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona. Če bo zahteva zavrnjena, potem se bo z zadevo Patria zagotovo spet ukvarjalo ustavno sodišče. Mogoče je, da vrhovni sodniki najprej odločijo o morebitni začasni prekinitvi prestajanja zaporne kazni. Na prestajanju kazni sta že Janša in Krkovič, Črnkovič pa zaporne kazni še ni začel prestajati.

Danes bo na seji senata imela besedo najprej sodnica poročevalka Vesna Žalik, ki bo predstavila zadevo in glavna vprašanja, nato pa bodo vrhovni sodniki začeli razpravo.

Ljubljansko okrajno sodišče je junija lani predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča obsodilo zaradi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov Patria. Sodbo je konec aprila potrdilo ljubljansko višje sodišče, zato je ta postala pravnomočna. Janeza Janšo so obsodili na dve leti zapora, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča pa na 22 mesecev.