Sestanek na Morsu ni obrodil sadov

Dolg slovenskim podjetjem ostaja Sila: Tožbe so lahko sprožene le na Finskem

Objavljeno
25. september 2012 21.58
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Nedavni sestanek lastnikov podjetij Apertum, Cim-projekt in Kolpa-invest s predstavniki obrambnega ministrstva je bil neuspešen. Finski Jonmeri yachts Oy in Hermann´s design Oys slovenskim podjetjem ostajajo dolžni več kot pol milijona evrov.

Dejan Karba

Slovenska podjetja Apertum, Cim-projekt in Kolpa-invest so, kot smo že poročali, po podpisu oklepniške pogodbe med obrambnim ministrstvom in Rotisom (Patria) v letih 2008 in 2009 z dvema finskima podjetjema sodelovala v okviru protidobav. Ker sta se finski podjetji junija 2008 oziroma januarja 2009 znašli v stečaju, slovenskim podjetjem dolgujeta 514.841,94 evra.

»Gre za komercialni odnos med podjetji, obrambno ministrstvo pri tem nima nič. Slovenska podjetja so bila v okviru protidobav povabljena k sodelovanju, imeli so možnost priti v stik s finskimi podjetji. Tukaj se vloga obrambnega ministrstva oziroma medresorske delovne skupine tudi konča,« je povedal Aleš Sila iz tiskovnega predstavništva ministrstva za obrambo (Mors).

Sila je zatrdil, da so slovenskim podjetjem hoteli pomagati že med samimi pogajanji s Patrio, »vendar česa drugega razen tega, da smo izrazili željo, naj našim podjetjem pomaga Finska, nismo mogli doseči«.

V finskem dolgu je tudi državni denar

V bilanco protidobav, nastalih zaradi slovenskega nakupa finskih oklepnikov, so slovenska podjetja Cim-projekt, Apertum in Kolpa invest prinesla 4,5 milijona evrov. »Gospodje z obrambnega ministrstva, ki so nam na sestanku dali jasno vedeti, da nimajo ne iniciative ne želje pomagati, pozabljajo, da je v finskem dolgu tudi 100.000 evrov državnega denarja,« pravi eden od lastnikov zgoraj omenjenih podjetij. »Pozabljajo pa tudi, da lahko uradnike iz obrambnega ministrstva, ki so sodelovali na področju protidobav, tožimo zaradi malomarno opravljenega dela,« je še dodal in potrdil, da že razmišlja o civilnih tožbah.

»Vse te tožbe so lahko sprožene edino na Finskem. Mi nimamo ne pravne podlage ne vzvoda, da kakorkoli pomagamo, saj so za zavarovanje poslov odgovorne izključno pogodbene stranke teh poslov neposredno,« odgovarja Sila.

Lastniki pa so ogorčeni tudi zato, ker je eno od finskih podjetij, ki se je leta 2009 znašlo v stečaju, spet aktivno: »Lastnik podjetja se je za pol leta umaknil na Tajsko, njegovi prijatelji pa so medtem kupili Hermann´s design. Človek je prišel nazaj, podjetje od prijateljev odkupil in mu dal novo ime – Europlan Hermann´s design Oys. Podjetje mirno posluje naprej, dolga pa nam seveda niso poplačali.«